Kultura

DOM MARINA DRŽIĆA Izložba Nikoline Šimunović uz bogat program Noći muzeja

DOM MARINA DRŽIĆA Izložba Nikoline Šimunović uz bogat program Noći muzeja

Samostalna izložba ‘Razgovori ljuveni’ slikarice Nikoline Šimunović otvorit će se u Domu Marina Držića u Noći muzeja (petak 1. veljače 2019.) u 19 sati. Kustosica izložbe je povjesničarka umjetnosti Anita Ruso.

Dubrovačka umjetnica Nikolina Šimunović, koja živi i stvara u Zagrebu, obgrlila je nekoliko arhetipskih neoplatonskih, petrarkističkih i pastoralnih Držićevih ljuvenih razgovora. Umjetnica se okuražila ući u Držićev svijet od amora i tako je nastala serija od četiri poveća platna (80 x 400 cm i 200 x 80 cm) i isto toliko skulptura. Prepoznatljivi rukopis Nikoline Šimunović sastavljen od različitih kombiniranih tehnika specifičnih po kolažiranju i prošivanju platna koncem zaokružio je nekoliko ljubavnih Držićevih trenutaka u jednu skladnu cjelinu.

Iz predgovora izložbi:

Pjesni ljuvene objavljene prvi put 1551. kao sastavni dio izdanja Pjesni Marina Držića ujedno stavljene s mnozim druzim lijepim stvarmiu obljetničkoj 2017. godini u nakladi Doma Marina Držića ugledale su prvi put svjetlo dana kao ‘Ljubavne pjesme’ u prepjevu na standardni jezik akademika Luka Paljetka. Upravo je novoobjavljeni kanconijer iz 2017. ukazao umjetnici na jedan zanimljiv element iz Držićeva života koji se odnosi na njegove vlastite emocije i potragu za ljubavlju. ‘Fjorin poljubac’ originalan je prikaz Držića u zagrljaju nedosanjane Fjore Martinove Šumičić, kćeri Ivana Mažibradića i Nikolete Fiffa.

Bilo bi nemoguće govoriti o ljubavnim dijalozima, a ne spomenuti slavnu Lauru, kurtizanu iz Dunda Maroja koja u Nikolininoj interpretaciji stoji stameno i gotovo nezainteresirano na svom balkonu. Nikolina voli eksperimentirati s tehnikama što je jasno iz njezine opsesije kolažom koji je nepredvidiv i otvara bezbrojne mogućnosti. Kolažiranje je njezin osnovni postupak na koji se onda ‘lijepe’ i našivaju različiti drugi likovni postupci.

U mjesecu veljači, mjesecu slavlja ljubavi u kojem se ova izložba stavlja pred oči posjetitelja Doma Marina Držića, preostaje nam samo kroz nježne i razigrane likovne prikaze Nikoline Šimunović prisjetiti se onoga na što nas i Držić upozorava stihovima koje donosimo u Paljetkovom prepjevu:

O vi što ove pjesme ljubavne slušate,
Požalite, joj, mene, a sebe čuvajte
Od ljubavi što vlast joj, pod suncem koje sja,
Svaku vlast satire – tome sam svjedok ja
Što nekad podcjenjivah mlad ljubavne te strijele
Kad previše se uzdah, jao, u svoje snage…


Nikolina Šimunović rođena je 9. rujna 1978. godine u Dubrovniku. Maturirala je 1997. u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića u Dubrovniku. 2003. diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Zlatka Kesera, smjer slikarstvo. Od 2004. članica je HDLU-a. Osim slikarstva, aktivno stvara u nizu ostalih likovnih područja, tehnika i medija i to na području ilustracija, interijera i likovnog oblikovanja raznih predmeta (skulpture, namještaja, rasvjetnih tijela i sl.). Pokrenula je umjetnički atelijer Niana koji se bavi uređenjem prostora, dizajniranjem i redizajnom namještaja i ostalih predmeta za dom s akademskom slikaricom Anom Barbić Katičić. Pedagoškim radom bavi se od 2005. godine kao profesorica likovne kulture u OŠ grofa Janka Draškovića u Zagrebu. Od 2006. godine radi kao stručna suradnica u Centru za psihološko savjetovanje, edukaciju i istraživanje Sirius.

Uz izložbu Dom Marina Držića 1. veljače od 17 do 1 sat priprema još pregršt događanja u Noći muzeja.

17.00 – 18.30 Likovna radionica za djecu ‘Grb obitelji Držić’
18.30 – 21.00 Ansambl Plazarius – koncert renesansne glazbe
19.00 Otvorenje izložbe umjetnice Nikoline Šimunović ‘Razgovori ljuveni’
19.30 – 21.30 Kušajte delicije iz Držićevog doba
21.00 Stručno vodstvo kroz stalni postav Doma Marina Držića

Tijekom manifestacije Noć muzeja 2019. godine Dom Marina Držića bit će otvoren za posjetitelje do jedan sat poslije noći te je svim posjetiteljima ulaz besplatan.

U Noći muzeja 2019. na sve artikle iz suvenirnice Doma Marina Držića odobravamo popust od 30 posto – poručili su iz Doma Marina Držića.

Pročitajte još

GIMNAZIJALCI U POSJETU UMJETNIČKOJ GALERIJI Razgledali izložbu ‘Vidljive’

Ivana Mijić Vulinović

FRANO MAŠKOVIĆ VEČERAS I SUTRA U BURSI U predstavi ‘Na dnu oceana postoje neki svjetovi’

Dulist

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist