Aktualno

DOLAZAK RELIKVIJA SV. LEOPOLDA ‘Ovo je susret sa životom i svetošću jednog čovjeka, ali i susret s Isusom Kristom’

DOLAZAK RELIKVIJA SV. LEOPOLDA 'Ovo je susret sa životom i svetošću jednog čovjeka, ali i susret s Isusom Kristom'

Vjernici Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije, a i šire, s radošću iščekuju dolazak relikvija sv. Leopolda Bogdana Mandića, koji se očekuje u subotu, 16. rujna oko 20 sati.

Tim povodom danas je u svetištu Gospe od Milosrđa održana konferencija za medije na kojoj je detaljnije izložen program, ali i istaknuta važnost ovog događaja kako za Crkvu tako i za širu društvenu zajednicu.

Fra Stanko Dodig, kapucin i predsjednik Organizacijskog odbora, istaknuo je kako je ideja o dolasku neraspadnutog tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića došla odmah nakon Zagreba budući da se, rekao je, počelo pričati kako to da Leopold nije išao u svoj rodni grad, u svoj rodni Herceg Novi u Boku kotorsku. To je prihvatio biskup kotorski mons. Ilija Janjić i krenuli su razgovori i dogovori. Tijelo svetog Leopolda iz Padove kreće prema Zadru, pa u Herceg Novi odakle stiže u Dubrovnik. Iz Dubrovnika ide u Split te Rijeku i ponovno u Padovu.

-Program je osebujan, zanimljiv i dobar – rekao je fra Stanko dodavši kako se već najavljuju hodočasnici iz Županije, ali i iz Hercegovine. Tako će iz korčulanskog dekanata doći četiri autobusa s dekanom don Željkom Kovačevićem, a s njima dolaze i dvije bratovštine te udruga koja će biti u narodnim nošnjama. Najave o dolascima stižu i iz Hercegovine, a fra Stanko je pozvao sve one koji misle doći u Dubrovnik da se na vrijeme najave, a ne u zadnji čas.
-Svima želimo iskrenu dobrodošlicu – rekao je fra Stanko.

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić rekao je kako ovdje nije riječ o mrtvom tijelu jednog čovjeka nego o relikvijama jednog sveca.
-Mi u Dubrovniku znamo što znače relikvije svetaca i njihovo štovanje. Nije to zaustavljanje na čašćenju mrtvog tijela nego to je pretvaranje tog susreta s relikvijama u susret sa životom i svetošću jednog čovjeka, a preko njega to je susret sa samim Isusom Kristom kojega je on u svom životu nasljedovao i kojega smo mi kao kršćani pozvani nasljedovati. Susret s relikvijama sveca je susret s onim koji nam svojim životom, svojim primjerom pokazuje kako i mi trebamo živjeti i s druge strane mi vjerujemo da nas on u tom nastojanju da tako živimo naravno u našim konkretnim okolnostima može svojim zagovorom pratiti i pomagati – rekao je biskup Uzinić, dodavši kako će ovaj susret ovom Gradu, Biskupiji i svima koji će se susresti s relikvijom sveca u njima potaknuti novi stil života.
-Stil života ljubavi u služenju ondje gdje ih je Bog postavio i da će onda nakon toga i po zagovoru sv. Leopolda moći kvalitetnije svatko od nas na svom mjest i u u svojoj ulozi koju ima u Crkvi i društvu živjeti tu svoju ulogu na način na koji je to živio sv. Leopold.

Na konferenciji je bio i župan Nikola Dobroslavić budući da je upravo sv. Leopold Bogdan Mandić zaštitnik ove županije.
-Važno je da nakon Zagreba ta relikvija bude i u središtu naše Županije, posebno jer je sv. Leopold Bogdan Mandić zaštitnik naše županije. Naši ljudi su u većini vjernici, poštuju vjeru i tradiciju uopće i siguran sam da će i oni primiti s velikim zadovoljstvom ovu priliku da se susretnu sa svecem – rekao je među ostalim župan Nikola Dobroslavić.
Gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako mu je iznimna čast što Grad Dubrovnik može sudjelovati u ovom iznimnom i značajnom događaju.

-Pitanje je hoćemo li ikad više doživjeti ovako nešto i na takav način i gledamo cijelu organizaciju ovog događaja. Grad Dubrovnik se vrlo aktivno uključio u organizaciju i putem svih svojih komunalnih društava. Imat ćemo veliki broj vjernika koji će pohoditi ovom događaju tako da ćemo sa svim žurnim službama učiniti sve ono što je potrebno kako bi svi dobili priliku doći i posjetiti neraspadnuto tijelo sv. Leopolda Bogdana Mandića – rekao je Franković, dodavši kako cijelu subotu i nedjelju Sanitat neće naplaćivati parking, a uvest će se i posebna autobusna linija za prijevoz do svetišta kako se ne bi stvarala nepotrebna gužva. Apelira se i na građane, ali i sve one koji dolaze izvan Dubrovnika da koriste javni gradski prijevoz.

Neraspadnuto tijelo sv. Leopolda Bogdana Mandića dočekat će se u subotu, 16. rujna oko 20 sati kraj Hladnice, a potom se u procesiji ide do svetišta Gospe od Milosrđa gdje će tijelo biti izloženo. Organizirano je i bdijenje do 4 sata ujutro kada počinje sveta misa koju će predslaviti fra Mijo Šarčević, kapucin i gvardijan u Varaždinu. U 7 sati ujutro misu predslavi don Robert Ćibarić, župnik sv. Mihajla na Lapadu, a misu u 9 sati predslavi fra Marinko Šakota, župnik u Međugorju. U 11 satu misu predvodi mons. Mate Uzinić, dok je u 14 sati svečani ispraćaj za Split.

Pročitajte još

Dragovoljci HRM Dubrovnik na prijemu kod komodora Dojkića

Dulist

DODIJELJENO DESET ‘A’ DRŽAVNIH STIPENDIJA Saznajte tko su najbolji studenti Sveučilišta u Dubrovniku

Marko Džamarija

SANITAT POZIVA Javite se ako želite banak na gruškoj placi

Dulist