Aktualno

Dogovoren koridor kroz Neum, ništa od tunela!

Dogovoren koridor kroz Neum, ništa od tunela!

Neće bit tunela već se kreće u izradu nacrta Sporazuma za izgradnju koridora kroz Neum kojim će se povezati dubrovačko područje s ostatkom Hrvatske, zaključak je današnjeg sastanka u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture.

 
Ministar Siniša Hajdaš Dončić primio je danas u zgradi ministarstva u Zagrebu ministra komunikacija i prometa BiH Damira Hadžića, gdje su razgovarali o nizu prometnih rješenja zajedničkih objema državama, o mogućoj gradnji koridora kroz Neum, početku gradnje mosta kod Svilaja, te o Luci Ploče.
 
– Dogovorili smo izradu nacrta Sporazuma za izgradnju koridora kroz Neum, spojne dionice u dužino od oko 6 kilometara bez tunela čime bi se povezao krajnji jug Hrvatske, izjavio je novinarima nakon sastanka ministar Hajdaš Dončić.
Riječ je o hrvatskoj inicijativi kojim bi se u dogovoru Vlade RH i Vijeća ministara BiH krenulo u izgradnju spojne dionice, nastavka državne ceste kroz Neum.
 
Cestovni koridor kroz neumsko zaleđe bio bi dug 5,5 km i koštao bi pet milijuna eura. Dogovorene su pripremne radnje za potpisivanje sporazuma za gradnju koridora, za koji je potrebno pozitivno mišljenje Europske komisije. Ta bi dionica, kazao je Hajdaš Dončić, bila povezana na postojeću državnu cestu i Hrvatska bi za nju imala koncesiju, a prometovalo bi se bez zaustavljanja. Dio spojne dionice kroz BiH radila bi BiH, a dio koji prolazi kroz Hrvatsku radila bi naša zemlja, donosi HRT.

Ministar Hadžić najavio je da će od strane BiH ići inicijativa o izradi Sporazuma za napredno korištenje Luke Ploče i željezničke pruge Metković-Ploče.
Ministri su potvrdili i rokove za početak izgradnje međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Svilaja. Dogovoren je nastavak međuvladine suradnje dviju država oko ključnih prometnih pitanja, formiranje radnih skupina, te u konačnici i usuglašavanje prijedloga s Europskom komisijom.

Pročitajte još

OPREZNO POD DUBOM! Mnogi i dalje ignoriraju novu prometnu regulaciju

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist