Garaža

Dogovor do 1. veljače?

Dogovor do 1. veljače?

Nakon što je Privredna banka Zagreb blokirala račun Raguse parkinga radi naplate svojih potraživanja, koja u ovom trenutku iznose 13 milijuna kuna, o čemu je duList prvi pisao

u  Dubrovnik je hitno došao član uprave Midia Grupe Steven Turner.

Nakon početnog tvrdog stava, rekao nam je zamjenik gradonačelnika Niko Šalja, ipak se na kraju došlo do zaključka kako bi trebalo razmotriti izmjene ugovora o gradnji garaže.
– Nismo dobili nikakav odgovor slažu li se oni s našim zahtjevima i prijedlozima ili ne, ali je nužno voditi pregovore – rekao je Niko Šalja, dodajući kako je gradska uprava partnere iz Midia grupe upozorila kako Grad ima okvir donesen na Gradskom vijeću iz kojeg se ne može izlaziti u bilo kojoj varijanti.

Ono na čemu Grad prvenstveno inzistira jest dostavljanje sve dokumentacije i svih obrazloženja o gradnji same garaže.
– Inzistiramo na objašnjenju svih računa pa i onih sumnjivih, sve to kako bismo uopće mogli početi razmatrati sudjelovanje u financiranju – rekao je Niko Šalja, dodajući kako su predstavnici Midije obećali da će se dokumentacija dostaviti u najkraćem roku.

– Naš drugi zahtjev išao je u smjeru promjene vlasničke strukture Ragusa parkinga čime bi se omogućilo Gradu Dubrovniku financijsko sudjelovanje u samom projektu. Treći uvjet da bi se išlo u daljnje pregovore je da se izmjeni sam ugovor te da se iz ugovora izbace svi dijelovi za koje smatramo da nisu pravični i da su štetni po Grad Dubrovnik, a odnose se na kamate, njihova uložena sredstva, na osam posto od prihoda garaže…

Zapravo tražimo da trošak garaže budu samo operativni troškovi plus kredit prema Privrednoj banci, a da se nakon povrata kredita PBZ-u mogu vraćati i uložena sredstva same Midia grupe, naravno na temelju dokaza računima da su sredstva stvarno i uložena u izgradnju – iznio je zahtjeve Grada s današnjeg sastanka Niko Šalja.

Ono što slijedi jest i razgovor s PBZ-om o tome je li banka voljna deblokirati račun Ragusa parkinga, s kojega je do sad skinuto na ime potraživanja oko 400 tisuća kuna. Odnosno pitanje je, je li PBZ voljna prolongirati blokadu i naplatu svojih potraživanja do postizanja eventualnih dogovora. Jer, istaknuo je Šalja, ako budu inzistirali na naplati pregovori nemaju smisla.

Ponovno se postavilo pitanje je li Grad jamac kreditu, što po zakonu nije moguće.
– Grad sve i da hoće financijski pomoći nema pravne mogućnosti da to napravi. Jedina mogućnost za to jest da se izmjenom ugovora odredi fiksni godišnji iznos, odnosno da se odrede fiksna sredstva koja bi se raspodijelila među partnerima – Gradom, Midiom i PBZ-om, jer ne može grad plaćati sve – naglasio je Šalja.

– Prijetili su zatvaranjem garaže, što ne dolazi u obzir. Ukoliko se ne postigne dogovor rekli smo da ćemo je otvoriti i omogućiti u njoj besplatno parkiranje – zaključio je Šalja.
Realan rok za rješenje dubioza, izmjenu ugovora i postizanje svih dogovora je 1. veljače 2012. godine.

Pročitajte još

Muratti poslala požurnicu Državnom odvjetništvu

Andrea Falkoni Račić

Ragusa odblokirana, snijeg odgodio pregovore

Barbara Đurasović

Nova runda pregovora u petak!

Barbara Đurasović