DuList IN

DOGAĐAJ ZA PAMĆENJE Dodjela Večernjakovih domovnica za najpopularnije Hrvate u iseljeništvu

Proteklu subotu Kongresna dvorana u Bad Homburgu bila je prepuna veselih lica – Hrvata iz iseljeništva, koji su pristigli na svečanu dodjelu Večernjakove domovnice.

U prvom planu, pod blicevima fotoaparata, našli su se nominirani kandidati kategorijama sporta, glume, spektakla i u ovoj godini nove kategorije Događaja godine.

Među ostalima, goste je pozdravio i Stipe Puđa, urednik inozemnog izdanja Večernjeg lista i tvorac Večernjakove Domovnice, te Izdavački direktor Večernjeg lista Dražen Klarić.

Posljednjih devet godina Domovnica je postala nezamjenjiv faktor u životima hrvatskih iseljenika. Iako su svi u hrvatskom iseljeništvu čuli za tu večer, mnogi su na njoj u subotu bili po prvi puta. I nisu krili svoje oduševljenje. Rekli su, nije ovo samo večer kad se pobjednicima dodjeljuju nagrade, to je večer kad iseljeništvo ugošćuje domovinu, kad je pozdravlja svojim ponosom. A ponos su mladi ljudi, djeca prvih hrvatskih iseljenika koji su prije tri ili četiri desetljeća pobjegli pred progonom nepravde i neimaštine te tuđini dali svoj život, svoju djecu. Domovnicom su tu večer nagrađena njihova djeca, a iseljeništvo se tu noć u Bad Homburgu bar na trenutak pjesmom i mislima vratilo u zemlju koju nose u srcima, piše Fenix Magazin.

Večernjakovi čitatelji su u posljednja dva mjeseca ustrajno glasali za svoje kandidate. Doveli su ih u Bad Homburg, mali elitni gradić koji je Večernjakovu domovnicu uvrstio i na službene stranice Grada. Gradonačelnik Bad Homburga Michael Korwisi kaže: ‘Ponosni smo jer smo vaši prijatelji’, a nije mala stvar kad se domaćini ponose svojim gostima.

Domovnica se i ove godine održava pod visokim pokroviteljstvom Državnog ureda za Hrvate izvan Domovine i gospođe Darije Krstićević, a među brojnim uglednim gostima, političarima, parlamentarcima, predstavnicima udruga, zajednica, svakako treba spomenuti ime Olge Stoss, žene koja je majka prijateljstva gradova Dubrovnika i Bad Homburga.
Na gala večeri nastupila poznata glazbena imena
Na svečanoj dodjeli nagrada koju su vodili na njemačkom Vlatka Pokos, a na hrvatskom Silvano Gospodarić nastupili su poznati hrvatski pjevač Đani Stipaničev, Tamburaški sastav Alkari iz Züricha, mezzosopranistica Ilijana Korać, pijanistica Stefani Grbić, violinistica Dora Kamber, flautistica Đive Franetović Kušelj, pjevač Igor Cukrov, a kao iznenađenje večeri, sasvim spontano na poziv publike na pozornicu se popeo i nezaobilazni Mate Bulić.

I ove je godine Večernjakova domovnica je opravdala svoj cilj. Uspjela je u onome što su prvi hrvatski iseljenici cijeli svoj život u tuđini priželjkivali. Uspjela ih je vratiti domovini. Makar na jednu noć.
– Jako mi je drago da se žiri odlučio baš meni dati nagradu. Stvarno nisam to očekivala i iskreno se zahvaljujem. Jako sam ponosna na ovu nagradu – kazala je Kristina Šop pri preuzimanju nagrade žirija.

– Puno mi znači sama nominacija jer je to dokaz da su i drugi prepoznali moj trud i uspjeh i to mi uvelike pruža i dodatnu motivaciju za naprijed i za ostvarivanje svih mojih ciljeva. Do uspjeha se ne dolazi preko noći i sigurna sam da svatko može ostvariti ono sto hoće ukoliko to stvarno želi i usmjeri sve svoje napore prema tome. Jer kada nešto jako želimo cijeli svemir nam pomogne da to korak po korak i ostvarimo. O pobjedi nisam toliko razmišljala, jer mi sama nominacija dovoljno laska, ali jako sam sretna jer sam je dobila i ovom prilikom se od srca zelim zahvaliti svim organizatorima i ostalima na Večernjakovoj domovnici – istaknula je pak Katarina Tutavac, dobivši nagradu čitatelja.

Miroslav Piplica, dobio je posebnu nagradu za doprinos na području kulture i sporta u hrvatskom iseljeništvu, te kazao:
‘Večernjakova Domovnica je svakako hvale vrijedna večer, a Večernji list su uz mjesečnik Fenix Magazin jedine dnevne Hrvatske novine koje pišu o Hrvatima izvan Domovine.Domovnica je za svaku pohvalu. Osobno sam puno puta pohvaljen ali ovo je prvi put, mogu reći internacionalno, među Hrvatima iz cijele Europe.Posebno mi znači što i drugi vide moj rad i rad Hrvata u Auatriji. Svakako ova nagrada ne pripada samo meni nego i nekolicini Hrvata iz Austrije koji mi pomažu.’

A pobjednike u izboru Večernjakove domovnice u svim kategorijama možete pročitati na Fenix Magazinu, koji su ujedno i autori prenesenih fotografija.

 

Pročitajte još

LJETO U DVOJE Kramarić s djevojkom uživa na Korčuli

Dulist

[FOTOGALERIJA] Ljetni šušur vratio se u Grad

Koncert Massima odgođen za 5. rujna

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija