Grad

Dodijeljeno 2,7 milijuna kuna za obnovu ljetnikovca Sorkočević u Komolcu

Dodijeljeno 2,7 milijuna kuna za obnovu ljetnikovca Sorkočević u Komolcu

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i ravnatelj Središnje agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislav Petric danas su s direktorom tvrtke ACI Kristijanom Pavićem potpisali ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu od nešto više od 2,7 milijuna kuna za projekt ‘SKALA – nova kulturno-turistička destinacija u Komolcu, Dubrovnik’.

Kako priopćuje Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, ukupna vrijednost projekta je nešto više od 3,4 milijuna kuna, dok se bespovratnim sredstvima EU sufinancira iznos od nešto više od 2,7 milijuna kuna. Ovim sredstvima izradit će se dokumentacija za projekt rekonstrukcije ljetnikovca Sokročević Skala iz 16. stoljeća, otvaranje muzeja te obnove i uređenje perivoja u sklopu ljetnikovca.

– U muzeju će biti stalna postava povijesnih artefakata iz ljetnikovca i sala fresaka, a povremeno će se organizirati izložbe umjetnika. Planirano je i otvaranje suvenirnice, restorana i Škole starih zanata gdje će posjetitelji imati prilike učiti o praktičnim znanjima starodubrovačkih obrtnika. Restoran će u ponudi imati autohtona mediteranska jela kao i proizvode koje će izrađivati dubrovačka poljoprivredna gospodarstva – stoji u priopćenju Ministarstva.

– Dubrovnik je već sada međunarodno poznato kulturno i turističko središte, a ovaj projekt samo će dodatno obogatiti ponudu našeg jadranskog bisera – istaknula je ministrica Žalac.

– Obnovom dvorca Sorkočević i uvođenjem popratnih sadržaja, ACI Dubrovnik će u suradnji s Turističkom zajednicom grada Dubrovnika doprinijeti kulturnom i turističkom pozicioniranju Komolca, Grada Dubrovnika, ali i cijele Dubrovačko-neretvanske županije. Bespovratna sredstva dodijeljena su ovom projektu u okviru prve grupe aktivnosti EU natječaja ‘Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine’. Ukupno 380 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj namijenjeno je pružanju potpora projektima koji obnavljaju kulturnu baštinu, a podrazumijevaju ulaganje u kulturna dobra te razvoj dodatnih, primarno turističkih sadržaja ili usluga, kako bi se doprinijelo održivom razvoju na lokalnoj i regionalnoj razini – zaključuje se u priopćenju Ministarstva.

Pročitajte još

Gradonačelnik primio državnog prvaka u parastolnom tenisu Franka Torića

Dulist

Počinje sanacija oštećenog asfalta na prometnicama, radit će se noću

Dulist

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist