Županija

DODIJELJENE ‘ZLATNE NARANČE’ Konoba Maha najbolji je primjer ruralnog turizma u županiji

DODIJELJENE 'ZLATNE NARANČE' Konoba Maha najbolji je primjer ruralnog turizma u županiji

Već više godina imamo razne programe koje provodimo i nastojimo unaprjeđivati taj segment. Imamo vrlo dobre inicijative s terena, iz Konavala, Neretve, Korčule, Pelješca, otoka i primorja– rekao je župan Nikola Dobroslavić na dodjeli nagrade ‘Zlatna naranča’ za najbolje primjere ruralnog turizma u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ovog petka.

Nagradu ‘Zlatna naranča’ za 2019. godinu osvojila je Konoba Maha s otoka Korčule koja već 12 godina spaja ugodnu atmosferu na svom rustikalnom i energetski neovisnom ranču uz kombinaciju tradicionalnih okusa i moderne prezentacije te time zaokružuje viziju ruralnog i održivog turizma.

-Nas je turistička zajednica grada Korčule kandidirala za Zlatnu Naranču županije i imali smo veliku konkurenciju. Već 17 godina radimo po tradicionalnom pristupu kuhinji, kad je to vodio moj otac. Posljednjih pet godina otkad smo mi to preuzeli išli smo u malo moderniji pristup. Unijeli smo novine koje suvremeni gost traži, uveli smo moderniju prezentaciju, ali isto tako smo se zadržali na tradicionalnim tehnikama kuhanja i tradicionalnoj lokalnoj namirnici – naglasio je Ivan Marelić ispred Konobe Maha.

– Uvijek se malo teže baviti ruralnim turizmom zato što morate namirnici pristupati od samog početka. Od njene proizvodnje pa do finalnog proizvoda kada se ona iznese na stol, kao i same prezentacije i objašnjenja gostu koje su ruke to iznijele i na koji način smo to dobili – objasnio je Jakša Marelić.

Nakon Konobe Maha, koja je osvojila najveći broj bodova, drugo mjesto pripalo je OPG-u Marin Knez s Pobrežja, dok je Agroturizam Kapor iz Orebića osvojio treće mjesto.

-I ove godine smo, četvrti put zaredom na dodjeli nagrada za postignuća u ruralnom turizmu. Za taj jedan segment turizma koji je dopuna onome što radimo u klasičnom odmorišnom turizmu. Dakle, turizmu u ruralnim prostorima. I ove godine dodjeljujemo tri nagrade Zlatnu Naranču. Od ove godine počeli smo i s nagrađivanjem atrakcija u ruralnom turizmu, kao i tradicijski proizvod – rekao je Dobroslavić.

Pobjednici su, uz statuu Zlatne naranče i povelju, nagrađeni s novčanim iznosima od 2.000 do 5.000 kuna za unapređenje svog poslovanja. Od 2018. se uz zlatnu, srebrenu i brončanu povelju, dodjeljuju i dvije posebne nagrade u kategorijama ‘Atrakcije u ponudi ruralnog turizma’ i ‘Tradicijski proizvodi’.

Ove godine su se, među finalistima, posebno istaknuli Etnografska zbirka Barilo smještena u samom centru Blata koja posjetiteljima nudi poseban i nezaboravan ugođaj i šetnju kroz stoljeća života otočana te Školjkarstvo Antonio iz Zamasline uz jedinstveno iskustvo posjeta uzgajalištima mušula i kamenica, kušanje i upoznavanje s procesom proizvodnje ovog afrodizijaka.

Nagradu za ‘Tradicijski proizvod’ dobio je OPG Anica Bažika iz Lumbarde, vlasnici oznake Hrvatski otočni proizvod, sa svojim posebnim pekmezima, džemovima i marmeladama od limuna, mandarina, smokava, Plavca malog, uz stalno osmišljavanje novih proizvoda.

Podsjetimo, na natječaj je ove godine prijavljen rekordan broj poslovnih subjekata s područja cijele Dubrovačko-neretvanske županije, njih 26, a nakon prvog kruga izbora ocjenjivačka komisija odabrala je 15 finalista, između kojih su provjerom na terenu izabrani najbolji u osmišljavanju autohtonog turističkog doživljaja uz predstavljanje kulturne, povijesne i eno-gastro baštine svoga kraja.

Na svečanosti su nazočili i zamjenik župana Joško Cebalo, ravnateljica RRA DUNEA Melanija Milić, v.d. pročelnika UO za gospodarstvo i more Ivo Klaić, načelnik općine Orebić Tomislav Ančić te predsjednica HGK – ŽKD Terezina Orlić.

Pročitajte još

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist

[FOTO] IDE SE NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Ovako će izgledati Sportsko-rekreacijski centar Čibača

Dulist