Županija

DODIJELJENE ‘ZLATNE NARANČE’ Konoba Maha najbolji je primjer ruralnog turizma u županiji

Već više godina imamo razne programe koje provodimo i nastojimo unaprjeđivati taj segment. Imamo vrlo dobre inicijative s terena, iz Konavala, Neretve, Korčule, Pelješca, otoka i primorja– rekao je župan Nikola Dobroslavić na dodjeli nagrade ‘Zlatna naranča’ za najbolje primjere ruralnog turizma u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ovog petka.

Nagradu ‘Zlatna naranča’ za 2019. godinu osvojila je Konoba Maha s otoka Korčule koja već 12 godina spaja ugodnu atmosferu na svom rustikalnom i energetski neovisnom ranču uz kombinaciju tradicionalnih okusa i moderne prezentacije te time zaokružuje viziju ruralnog i održivog turizma.

-Nas je turistička zajednica grada Korčule kandidirala za Zlatnu Naranču županije i imali smo veliku konkurenciju. Već 17 godina radimo po tradicionalnom pristupu kuhinji, kad je to vodio moj otac. Posljednjih pet godina otkad smo mi to preuzeli išli smo u malo moderniji pristup. Unijeli smo novine koje suvremeni gost traži, uveli smo moderniju prezentaciju, ali isto tako smo se zadržali na tradicionalnim tehnikama kuhanja i tradicionalnoj lokalnoj namirnici – naglasio je Ivan Marelić ispred Konobe Maha.

– Uvijek se malo teže baviti ruralnim turizmom zato što morate namirnici pristupati od samog početka. Od njene proizvodnje pa do finalnog proizvoda kada se ona iznese na stol, kao i same prezentacije i objašnjenja gostu koje su ruke to iznijele i na koji način smo to dobili – objasnio je Jakša Marelić.

Nakon Konobe Maha, koja je osvojila najveći broj bodova, drugo mjesto pripalo je OPG-u Marin Knez s Pobrežja, dok je Agroturizam Kapor iz Orebića osvojio treće mjesto.

-I ove godine smo, četvrti put zaredom na dodjeli nagrada za postignuća u ruralnom turizmu. Za taj jedan segment turizma koji je dopuna onome što radimo u klasičnom odmorišnom turizmu. Dakle, turizmu u ruralnim prostorima. I ove godine dodjeljujemo tri nagrade Zlatnu Naranču. Od ove godine počeli smo i s nagrađivanjem atrakcija u ruralnom turizmu, kao i tradicijski proizvod – rekao je Dobroslavić.

Pobjednici su, uz statuu Zlatne naranče i povelju, nagrađeni s novčanim iznosima od 2.000 do 5.000 kuna za unapređenje svog poslovanja. Od 2018. se uz zlatnu, srebrenu i brončanu povelju, dodjeljuju i dvije posebne nagrade u kategorijama ‘Atrakcije u ponudi ruralnog turizma’ i ‘Tradicijski proizvodi’.

Ove godine su se, među finalistima, posebno istaknuli Etnografska zbirka Barilo smještena u samom centru Blata koja posjetiteljima nudi poseban i nezaboravan ugođaj i šetnju kroz stoljeća života otočana te Školjkarstvo Antonio iz Zamasline uz jedinstveno iskustvo posjeta uzgajalištima mušula i kamenica, kušanje i upoznavanje s procesom proizvodnje ovog afrodizijaka.

Nagradu za ‘Tradicijski proizvod’ dobio je OPG Anica Bažika iz Lumbarde, vlasnici oznake Hrvatski otočni proizvod, sa svojim posebnim pekmezima, džemovima i marmeladama od limuna, mandarina, smokava, Plavca malog, uz stalno osmišljavanje novih proizvoda.

Podsjetimo, na natječaj je ove godine prijavljen rekordan broj poslovnih subjekata s područja cijele Dubrovačko-neretvanske županije, njih 26, a nakon prvog kruga izbora ocjenjivačka komisija odabrala je 15 finalista, između kojih su provjerom na terenu izabrani najbolji u osmišljavanju autohtonog turističkog doživljaja uz predstavljanje kulturne, povijesne i eno-gastro baštine svoga kraja.

Na svečanosti su nazočili i zamjenik župana Joško Cebalo, ravnateljica RRA DUNEA Melanija Milić, v.d. pročelnika UO za gospodarstvo i more Ivo Klaić, načelnik općine Orebić Tomislav Ančić te predsjednica HGK – ŽKD Terezina Orlić.

Pročitajte još

Na Osojniku odana počast poginulim braniteljima iz Ploča

Dulist

ŠESTO ISPITIVANJE More na pet plaža nije izvrsne kakvoće

Dulist

DOBROSLAVIĆ ČESTITAO PLIVAČIMA JUGA ‘Učinili ste nas ponosnima’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija