Kultura

DOBROVIĆ Arhitektura ambasadora kontinuiteta dubrovačke civilizacije i kulture

Društvo arhitekata Dubrovnik u suradnji s Umjetničkom galerijom Dubrovnik organiziralo je ove srijede predavanje “Arhitektura Nikole Dobrovića u Dubrovniku’ u Galeriji Dulčić Masle Pulitika.

Zanimljivo predavanje održale su mr. sc. Marina Oreb i Nora Mojaš a s pravom je večeras, još jednom, Dobrović prepoznat kao – kako ga je nazvala hrvatska povjesničarka umjetnosti i književnica Željka Čorak – ambasador kontinuiteta dubrovačke civilizacije i kulture.

Dobrović je u Dubrovniku ostavio velik broj izvedenih i neizvedenih djela. Danas ona predstavljaju baštinu 20. stoljeća i potrebno ju je valorizirati i zaštititi integralno kao doprinos razvoju arhitekture na našim prostorima. Dubrovačko razdoblje (od 1934. do 1941.) najplodnije je i najvažnije razdoblje Dobrovićeva autorskog opusa, a obilježeno je izradom više projekata i realizacija vila, jednog hotela i nekoliko projekata rekonstrukcije.

Dobrović se hvatao ukoštac s konkretnim arhitektonskim problemima da bi dokazao da moderna arhitektura i sveobuhvatan pristup u suvremenom duhu može savladati svaki bilo kompliciran bilo naizgled jednostavan problem jedino ako je sagledan u urbanističkom kontekstu. Dobrovićeve vile su suvremeni ljetnikovci. One su i danas ultramoderne u izrazu, obliku i likovnosti, ali u suštini su (simetrija u tlocrtu i na fasadama, smještaj objekta na parceli, prožimanje s vanjskim prostorom) ladanjski objekti čiji kontinuitet na dubrovačkom području možemo pratiti još od 14. st kada je dubrovačka okolica imala rezidencijalni i gospodarski karakter. Zgrade su dizajnirane da zadovolje nove potrebe ‘modernog čovjeka u eri strojeva’, a odražavaju nove arhitektonske koncepte, načela i tehničke značajke. Inovacije i eksperimentiranje odražavaju se u skelet gradnji i upotrebi betonskih greda i prednapregnutog armiranog betona.

Standardizacija se vidi u Grand hotelu, suvremenom stroju (brodu) za boravak turista, dok vile postavljaju standard za jednostavnu minimalnu ljetnu kuću, temeljenu na ljudskom mjerilu proizašlu iz svrhovitosti stroja (broda). Građevni materijal u Dalmaciji izvoru kamena igrao je odlučujuću ulogu i u stilskom izrazu Dobrovića. Armirani beton kao konstrukcija je općeprihvaćen, ali sukob žbukane i kamene fasade postao je sukob između avangradnih i tradicionalnih graditelja, pa se Dobrović na samo sebi svojstven način, opredjeljuje za kamen na fasadi, što će obilježiti njegove objekte i u narednom razdoblju.

Predavačice:
mr.sc. Marina Oreb, dipl.ing.arh., zaposlena u Zavodu za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije od 1994., a od 2007. obnaša dužnost ravnateljice. Arhitektonski fakultet završila je na Sveučilištu u Beogradu 1981., a Poslijediplomski studij “Graditeljsko naslijeđe“ Sveučilišta u Zagrebu 1991. Voditelj je izrade prostornih planova regionalne i lokalne razine, europskog projekta na temu novih metodologija u valorizaciji, zaštiti i upravljanju krajolicima. Glavna područja istraživanja su moderna arhitektura, povijesna arhitektura i krajolik.

Nora Mojaš, mag.diz., rođena u Dubrovniku. Nakon školovanja u rodnom gradu, upisuje Studij dizajna na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje je diplomirala grafički dizajn i vizualne komunikacije. Nakon studija radi na raznim projektima, a 2013. godine otvara vlastitu tvrtku u kojoj radi s kolegicom Madom Milićević. 2015. godine osvojile su I. nagradu na natječaju Grada Dubrovnika „2016. godina SV. Vlaha“, a 2017. I. nagradu na natječaju za vizualni identitet Umjetničke galerije Dubrovnik. Zadnje četiri godine u suradnji s DURA-om i Žarkom Dragojevićem organiziraju Dane kreativnih i kulturnih industrija. Područja rada i interesa su im grafički dizajn, tipografija, ilustracija i kreativno pisanje.

Pročitajte još

‘JEDINSTVEN JE, ZANIMLJIV, MOJ’ Mišo Baričević izložio svoj Dubrovnik ‘I – XII’

Dulist

‘DUBROVNIK I – XII’ U Narodnoj knjižnici izlaže gospar Mišo Baričević

Dulist

KAZALIŠTE MARINA DRŽIĆA Premijerno je odigrana ‘Kate Kapuralica’!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija