Aktualno

Dobroslavić: Ustrajat ćemo na zasebnoj regiji

Dobroslavić: Ustrajat ćemo na zasebnoj regiji

Županijski vijećnik Mato Franković (HDZ) upitao je župana za stav u vezi regionalizacije i Dubrovnika kao zasebne cjeline.

– Već se dulje vrijeme govori o novom ustroju, statusu i broju općina i županija, transformiranja u regije. O tome smo imali dvoznačne najave iz Vlade, a nedavno smo dobili nacrt prijedlog Zakona o regionalnom razvoju s pet područja, koji se nažalost poklapaju s prvotnim prijedlogom Hrvatske u pet regija. Mi smo se o tome očitovali, posebno o našem statusu, kroz niz sastanaka prošle i ove godine na kojima smo donijeli zaključak da DNŽ treba ostati samostalna jedinica. Regionalni status smo nosili i u izbornom programu, prevažno je pitanje, budućnosti naše djece. Odlučuje se o tome tko će kreirati razvoj Dubrovnika, a mi smo uvjereni da to mora biti ovdje iz niza razloga, od geografskog položaja do geostrateškog okruženja i povijesnih razloga – kazao je župan Dobroslavić, dodavši kako Županija mora ustrajati na pravu da bude posebna jedinica.
 
Županijska vijećnica Ana Musa (MOST) postavila je pitanje o Malostonskom zaljevu, gdje je skinuta zaštita Natura 2000. Zanimali ju je zašto i po čijem prijedlogu to učinjeno. Također, zanima je i kakav će učinak imati istraživanja nafte crnogorskih znanstvenika u podmorju južnog Jadrana.
– Režim zaštite u malostonskom zaljevu smatramo primjerenim, ali ne i za kopneni dio. Uputili smo zahtjev da se na tom dijelu ta zaštita umanji kako bi se omogućio normalni život stanovnika tog područja. Što se ti istraživanja nafte, slažem se da je to potencijalna ekološka ugroza, ali nemamo puno informacija. Protiv smo da crnogorska strana istražuje naftu u području koje nije određeno kao granica Crne Gore i Hrvatske u Bokokotorskom zaljevu. Na snazi je privremeno riješenje, i smatramo da granica treba biti utvrđena sredinom zaljeva, što bi Hrvatskoj dalo veliku kvadraturu podmorja, a samim tim i mogućnost istraživanja plina – odgovorio je župan.
 
Županijski vijećnik Ante Šendo (HSS) pitao je župana u vezi Županijskog centra za gospodarenje otpadom, a zanimale su ga službene informacije u vezi gradnje autoceste i Pelješkog mosta.
– Županija mora riješiti gospodarenje otpadom. Nakon zastoja od godinu i pol dana nastavili smo izradu Studije utjecaja na okoliš i na završnoj je ocjeni u Ministarstvu. Imali smo i dodatno israživanje utjecaja na vode, koje je po našim informacijama pozitivno. Vrlo skoro ćemo imati ocjenu i ukoliko Studija bude pozitivna nastavit ćemo raditi na tom projektu i sufinanciranju iz EU fondova. I država je zainteresirana, između ostalog i zbog penala koji prijete u slučaju ne rješavanju ovog problema – odgovorio je župan, dodavši kako je cilj da se sva odlagališta zatvore jer ne zadovoljavaju EU uvjete.
Što se tiče autoceste do Ploča, župan očekuje da će biti dovršena do kraja godine.
– Zaustavljanje radova smatramo nepoštenim prema Županiji. Autocesta do Dubrovnika je naše pravo i nadam se da će to prihvatiti i Ministarstvo prometa – dodao je župan, istaknuvši kako se za Pelješki most čeka nalaz konzultantske tvrtke o najboljem rješenju povezivanja.
– Za nas nema dileme da je most najbolje rješenje – kazao je župan.

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist