Aktualno

Dobroslavić: Spojite nas s maticom zemljom

Dobroslavić: Spojite nas s maticom zemljom

Povodom Dana Dubrovačko-neretvanske županije i blahdana Svetog leopolda Bogdana Mandića danad je u KMD-u održana Svečana sjednica Županijske skupštine.

Nakon pozdravnih riječi predsjednika Županijske skupštine Ivana Prce, okupkljenima se obratio župan Nikola Dobroslavić koji se, osim na rad Županije u proteklom razdoblju, osvrnuo i na prometnu izoliranost Dubrovačko-neretvanske županije:

– Prometna izoliranost je i dalje naš najveći problem za koji Vlada nema sluha – rekao je župan, istaknuvši kako je nužno izgraditi i autocestu do Dubrovnika i Pelješki most.
– Apeliram na Vladu da ne dopusti izgradnju koridora kroz Neuma niti da daje ikakve ustupke – pozvao je župan.  Osvrnuo se i na izgradnju Centra za gospodarenje otpadom:

– Nadam se da će Ministartvo okoliša naći rješenje ili nam dozvoliti da nastavimo s realizacijom toga projekta. Prošle smo godine proslavili 20 godina od agresije na dubrovačko područje, koju bi trebali imati svi na umu kada se govori o odsječenosti od ostatka Hrvatske, te je konačno spojiti našu županiju sa maticom zemljom. Ova Županija mora ostati samostalma regija i biti čvrsto spojena sa maticom zemljom – poručio je Dobroslavić.  
 
Što se pak tiče rada naglasio je kako je ostvaren program i kako je ova županijska vlast ostvarila svoja obećanja. 

Okupljenima se obratio gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić koji je govorio o zajedničkim programima Grada i Županije. Uz ostalo je istaknuo:

– Vremena se mijenjaju. Povijest nas ući da postoje dobra vremena, poput sedam gladnih i sedam debelih krava. U RH nisu dobra vremena. Kad ste u ovakvom vremenu morate rješavati ono što se može realizirati. Lijepa želja je lijepa želja, a treba željeti ostvariti ono što se može – istaknuo je uz ostalo gradonačelnik Vlahušič.

Župan Karlovačke županije Ivan Vučić također se osvrnuo na prometnu povezanost Dubrovačko – neretvanske županije:

– Usklađivanje hrvatskog zakonodavstva sa europskim zahtjeva autocestu do Dubrovnika preko Neuma. Ali treba naći sredstva za Pelješki most. Postoje pretpristupni i strukturni fondovi. Neki kažu da to EU ne financira. To nije istina – rekao je na što ga je publika podržala velikim pljeskom

– Infrastrukturne projekte ne treba politizirati –zaključio je župan Karlovačke županije Ivan Vučić.

Na sjednici je nazočio i predsjednik RH Ivo Josipović koji je uz ostalo istaknuo:
– Vi ste sretni ljudi jer imate jedna od najljepših dijelova Zemlje. No, danas moramo razviti vrlinu koja nam nedostaje, a to je kultura odlučivanja. Onima koji obnašaju dužnosti nije lako dati povjerenje da u pravom trenutku donesu ozbiljne i teške odluke. A danas moramo donositi teške i ozbiljne odluke. Trebamo pokazati onaj vaš višestoljetni slobodarski duh u donošenju odluka. Izazovi koji su pred nama su prilika da pokažemo da možemo – istaknuo je naglasivši kako jug Hrvatske ima veliku priliku upravo u turizmu:

– No, moramo učiniti sve da sezona traje cijelu godinu, a turistički objekti budu prva liga. Devastirani objekti moraju biti što prije privedeni svrsi, kao što su Kupari. Sramota je naša što i dalje, 20 godina od početka rata, i dalje stoje spomenici zloći koja nas je napala. Oni moraju biti privedeni svrsi – istaknuo je Josipović koji se također osvrnuo na prometnu izoliranost Dubrovačko-neretvnske županije:

– Pitanje povezivanja Dubrovnika s ostatkom Hrvatske kao da je postalo ideološko pitanje. Za mene dugoročno gledano nema nikakvog razloga da ne razumijemo kako nam treba autoput. A nema nikakvog razloga kad skupimo neku kunu da se ne sjetimo mosta o kojem se govori. Budimo ambiciozni, nemojmo željeti malo – poručio je predsjednik.

Nakon pozdravnih govora dodijeljene su nagrade Županije i to Krešimiru Magdiću za životno djelo. Nagradu za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju  uručena je dobrovoljnom darovatelju krvi Pašku Kužiću iz Staševice te Zračnoj luci Dubrovnik, dok su nagrade za doprinos ugledu i promociji Županije u zemlji i svijetu u proteklom jednogodišnjem razdoblju uručene Ivici Martinoviću te klapi Subrenum.
 

Pročitajte još

NAGRAĐEN PROTO-ARCH Priznanje za spomen obilježje poginulom vatrogascu Goranu Komlencu

Dulist

GRAND PRix Manjgura osvojila zlato za konferenciju ‘The Wolf strikes again’

Dulist

Dubravka Šuica druga na listi za Europski parlament

Dulist