Županija

Dobroslavić protiv osiguravanja sredstava za klimatsku neutralnost nauštrb kohezijske politike

Dobroslavić protiv osiguravanja sredstava za klimatsku neutralnost nauštrb kohezijske politike

Župan Nikola Dobroslavić kao izvjestitelj za Višegodišnji financijski okvir EU-a u Bruxellesu je izrazio podršku prijedlogu Europske komisije za financiranje novog fonda u cilju ostvarivanja klimatski neutralne Europe do 2050. godine.

-Politički klub Europske pučke stranke u Europskom odboru regija podržava načelo Fonda za pravednu tranziciju. Pozdravljamo financiranje tog instrumenta, u iznosu od 7,5 milijardi eura, iz dodatnih sredstava, povrh postojećeg prijedloga Komisije za novi Višegodišnji financijski okvir EU-a. Međutim treba naglasiti da se ta dodatna sredstva ne smiju smatrati naknadom za predložene rezove sredstava za kohezijsku politiku. Mi se i dalje protivimo bilo kakvom smanjenju sredstava za politike koje su se već pokazale uspješnima – rekao je župan Dobroslavić.

Župan Dobroslavić u Bruxellesu prisustvuje i događanjima povodom preuzimanja predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske Unije.

Početak predsjedanja obilježeno je svečanim pijemom te gala koncertom u Kulturnom centru BOZAR Bruxelles, a uz brojne predstavnike Europskih institucija, koncertu su nazočili i stalna predstavnica Republike Hrvatske pri Europskoj Uniji Irena Andrassy, veleposlanik RH u Kraljevini Belgiji Joško Paro,stalni predstavnik RH pri NATO-u Mario Nobilo, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman te ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Hrvatsko predsjedanje dolazi u vremenu velikih promjena za Europsku uniju, na početku novog institucijskog i zakonodavnog ciklusa slijedom formiranja novog sastava europskih institucija, usuglašavanja novog sedmogodišnjeg proračuna, kao i izazova koje nosi proces povlačenja Ujedinjenog kraljevstva iz Europske unije. Hrvatska će od siječnja do lipnja 2020. godine koordinirati izradu novog zakonodavstva EU-a. Događanja će se odvijati u Bruxellesu dok će se u Hrvatskoj održati sastanak šefova i vlada te tridesetak ministarskih skupova i više desetaka sastanaka na stručnoj razini. U strukturama Predsjedanja uz državne službenike sudjelovat će i brojni stručnjaci, znanstvenici, predstavnici civilnog društva, studenti i dr.

Pročitajte još

[FOTO] IDE SE NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Ovako će izgledati Sportsko-rekreacijski centar Čibača

Dulist

‘SIMPLY THE BEST’ Konavle – destinacija godine!

Dulist

VELIKI DOGAĐAJ ZA PELJEŠAC I OTOČANE Korčulani dobili CT uređaj u Domu zdravlja Korčula

Dulist