Županija

DOBROSLAVIĆ ‘Pozvao sam prosvjetne djelatnike da prekinu štrajk, a ne da odustanu od zahtjeva’

DOBROSLAVIĆ 'Pozvao sam prosvjetne djelatnike da prekinu štrajk, a ne da odustanu od zahtjeva'

Neću komentirati želju prosvjetnih djelatnika da poboljšaju svoj status. Mislim da je to njihovo pravo i vjerujem da su u dobrom dijelu utemeljeni njihovi zahtjevi da dobiju više novca i da budu više pozicionirani u odnosu na druge. Zbog toga nismo komentirali do sada taj štrajk. Međutim, štrajk ulazi u fazu kad ugrožava prava učenika i njihovih roditelja, mogućnost onih koji završavaju srednje škole, u pogledu matura, upisa na fakultete, a to smatramo neprihvatljivim – rekao je u izjavi za medije župan Nikola Dobroslavić. Samo dan ranije, u četvrtak, župan je pozvao na prekid štrajka u županiji jer ugrožava obrazovni proces. On ističe da sindikati imaju potporu županije, ‘ako mogu izboriti bolje uvjete i mi tu nemamo ništa protiv’. O sugeriranju nadoknade naglašava da ‘se ne bi uplitao, to mora rješavati Ministarstvo obrazovanja i znanosti te sami nastavnici i školski odbori’. Novinarka je rekla da je to ipak na Županiji te da o tome župan može odlučivati.

-Jedno je poziv za prekid štrajka, a drugo je funkcioniranje škola što je na ravnateljima i ministarstvu te školskim odborima. U to se nećemo uplitati. Mora se nadoknaditi propuštena nastava i mora se dati šansa svim učenicima, posebno maturantima da idu u daljnje školovanje bez ikakvog tereta. To je naš zahtjev – rekao je župan. Vlada i štrajkaši, kaže, moraju pokušati riješiti, ako je to moguće, taj problem što prije. Dodaje opet, ‘u ovoj fazi bi štrajk trebao prestati’.

-Smatram da sindikat, koji je pokazao da je dobro organiziran, ima i druge načine na koje može izboriti svoja prava, a ne nauštrb učenika i njihovih roditelja. Vlada je izašla ususret zahtjevima sindikata, ali ne može odlučivati što svatko poželi. Mora sastaviti proračun iz kojeg mora osigurati sredstva za funkcioniranje države pa onda dalje izaći ususret ovakvih zahtjevima. Vlada je osigurala povećanje od 6,12 posto. Obećala je da će prići utvrđivanju koeficijenata koji će biti pravedniji u odnosu na prosvjetne djelatnike, nego i sve ostale djelatnike u javnim i državnim službama. Mislim da je to pravi pristup. Čak je obećano i 2 posto ukoliko se do tog rješenja u sredini godine ne bi došlo. Mislim da je Vlada učinila korak, sindikati očito s time nisu zadovoljni. Traže nešto što Vlada u ovom trenutku ne može ispuniti. Ne želi rješavati koeficijente za samo jednu djelatnost, nego cjelovito. Mislim da je to dobar pristup – rekao je župan i podsjetio:

-Pozvao sam sve prosvjetne djelatnike iz škola kojima je osnivač DNŽ da prekinu štrajk, ne da odustanu od zahtjeva. Ali da te svoje zahtjeve dalje ne mogu rješavati štrajkom. Jer štrajk ide nauštrb učenika i roditelja. Ako se netko od naših srednjošlkolaca ne upiše na fakultet koji želi ići, onda je on oštećen od strane sindikata – zaključio je.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist