Županija

DOBROSLAVIĆ O KRIZI NA LASTOVU ‘Općinska uprava nije se dobro nosila s problemom’

DOBROSLAVIĆ O KRIZI NA LASTOVU 'Općinska uprava nije se dobro nosila s problemom'

Iz županijskog proračuna smo Općini Lastovo isplatili sredstva za dvije plaće djelatnica dječjeg vrtića. Općinska se uprava nije od početka dobro nosila s problemom ovrhe – izjavio je u utorak dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić.

Podsjetimo, lastovski dječji vrtić zatvorio je svoja vrata u ponedjeljak nakon što djelatnice vrtića nisu dobile dvije plaće, a sve kao posljedica ovrhe nad općinskim proračunom temeljem izgubljenog sudskog spora iz 2011. godine.

U međuvremenu, tvrdi Dobroslavić, lastovska općina, prema članku 244. Ovršnog zakona, nije iskoristila pravo ograničiti ovrhu te koristiti sredstva nužna za redovno funkcioniranje

-Riječ je o 130 tisuća kuna s kojima bi Općina Lastovo mogla normalno funkcionirati. Vodstvo općine je to dosad propustilo napraviti i njihov je račun blokiran. Očekujem da pod hitno deblokiraju dio sredstava koji može koristiti za redovno poslovanje, a potom će se u suradnji s Ministarstvom financija tražiti rješenje u vraćanju dugova naloženih ovrhom – napomenuo je Dobroslavić.

-Županija u svom proračunu nema sredstva za ovakve slučajeve, ali imamo kroz redovne programe, u iznosu od 200 tisuća kuna. Međutim, ne mogu se uplatiti Općini Lastovo dok se općinski račun ne odblokira. Pronašli smo stoga ovu drugu mogućnost te pronašli sredstva za dvije neisplaćene plaće. Dobili smo obećanje da će vrtić danas opet raditi. To je mala pomoć kako bi se premostila situacija – rekao je Dobroslavić.

Podsjetimo, proračun Općine Lastovo ovršen je prije nekoliko mjeseci zbog sudskog spora izgubljenog 2011. godine, a iznos s kamatama prelazi milijun kuna, što je 70 posto izvornih sredstava proračuna. Općina je ostala bez struje, telefona i internetske veze, a u ponedjeljak zbog neisplate plaća nije radio ni dječji vrtić.

Pročitajte još

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist

[FOTO] IDE SE NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Ovako će izgledati Sportsko-rekreacijski centar Čibača

Dulist