Aktualno

Dobroslavić i Franković osudili arbitražu golfera: To je pritisak na Vladu, samoupravu i sudstvo!

Dobroslavić i Franković osudili arbitražu golfera: To je pritisak na Vladu, samoupravu i sudstvo!

Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić i gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković osudili su u subotu pokretanje arbitraže od strane tvrtki Elitech i Razvoj golf pred Međunarodnim centom za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) u Washingtonu, zbog navodnog blokiranja projekta golfa na Srđu.
– Iznenadio nas je potez investitora, nema temelja za takvo nešto i ne vidim nikakvu prepreku u tom ulagačkom postupku. Svi mi, kao i naravno investitori, moramo poštivati hrvatske zakone i odluke hrvatskih sudova i smatram da je na njima da nastave taj projekt. Nije dobro da u poplavi tužbi protiv RH se pojavljuje još jedna. Ovo tumačim kao pritisak i na Vladu, ali i na regionalnu i lokalnu samoupravu pa i na sudstvo. Svi moramo poštivati zakone, a Studije, ako su dokazale neškodljivost za okoliš, bit će prihvaćene i projekt može ići dalje –  rekao je Dobroslavić.
Franković je pak ustvrdio kako je ovaj potez pokazao da investitori ne žele biti društveno odgovorni.
– U Republici Hrvatskoj su jasni zakoni i svaki projekt mora dokazati neškodljivost za okoliš kako bi bio prihvatljiv i Gradu i građanima. Ovakav potez prije konačne ocjene Studije utjecaja na okoliš u najblažu ruku možemo reći da je svojvrsni pritisak i na administraciju i na RH. Osuđujem taj potez investitora, jer očito ne žele biti društveno odgovorni. Možda se i radi o špekulantima, to ćemo u budućnosti vidjeti. Više puta sam isticao kako je projekt golfa na Srđu, ukoliko je ekološki prihvatljiv, dobar i potreban Dubrovniku. Ovakav potez gledam negativno – rekao je Franković.
Inače, Elitech je osnivač tvrtke Razvoj golf, koja predstavlja investitora u projektu izgradnje sportsko-rekreacijskog centra s golf igralištem na platou Srđ ponad Dubrovnika, vrijednog više milijardi kuna.

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja izdalo je 12. listopada 2015. godine lokacijsku dozvolu za projekt golfa na Srđu podnositelju zahtjeva tvrtki Razvoj Golf u vrijeme kada je Vlada bila tehnička.

Dozvola je postala izvršna 23. listopada, a uključivala je izgradnju sportsko-rekreacijskog centra s golf igralištem (18+9 rupa), izgradnju vodoopskrbnog vodovoda (cjevovod i objekti) te rekonstrukciju javne prometnice od Jadranske magistrale (D8) do Bosanke.

Kako stoji u lokacijskoj dozvoli, tvrtka Razvoj Golf zahtjev je podnijela 31. srpnja 2015. godine, a između ostalog je utvrđeno kako se planirani zahvat provodi u skladu sa županijskim prostornim planom, PPU-om i GUP-om Grada Dubrovnika, kao i UPU-om Športsko-rekreacijskog centra s golf igralištem i turističkim zonama Bosanka sjever i Bosanka jug.

Protiv te lokacijske dozvole upravni spor podnijela je građanska inicijativa Srđ je naš. Ta inicijativa otpočetka se protivila realizaciji tog projekta, tvrdeći da je riječ o nezakonitom planu izgradnje projekta golfa na Srđu.

Isticali su, između ostaloga, da je u Prostornom planu predviđen sportsko-rekreacijski centar na Srđu koji bi trebao biti izgrađen u interesu građana, a kako je projekt nastajao, tako su rasli i apetiti investitora koji su se pritom mijenjali pa je tako 2003. projekt golfa na Srđu prikazivan u vrijednosti od 90 milijuna eura, da bi vrijednost u međuvremenu premašila milijardu eura, dok je u projektu golfa s tri predviđena terena i javnim sadržajima spao na jedan teren za golf, a sve ostalo postala je zona za gradnju apartmana i vila za prodaju.

Na Upravnom sudu u Splitu u veljači ove godine poništena je lokacijska dozvola za projekt golfa na Srđu, nakon što je u rujnu prošle godine ‘srušena’ Studija utjecaja na okoliš za taj projekt.

Naime, Upravni sud u Splitu donio je u rujnu prošle godine odluku kojom je ukinuto rješenje Ministarstva zaštite okoliša i prirode o prihvatljivosti Studije utjecaja na okoliš izgradnje sportsko-rekreacijskog centra s golf igralištem na Srđu, na tužbu koju su 2013. godine podnijele Zelena akcija, Udruženje hrvatskih arhitekata i građanska inicijativa Srđ je naš.

Predstavnici tvrtke Razvoj golf odnosno investitora u projekt golfa na Srđu, primjerice Maja Brinar i njezin suprug, izraelski ulagač Aaron Frenkel, već su najavljivali mogućnost tužbe zbog tog projekta poručujući da ni nakon deset godina i uloženih 130 milijuna eura ne mogu pokrenuti projekt golfa na Srđu. Prema nekim medijima, vrijednost te tužbe podnesene 6. rujna procjenjuje se na 500 milijuna eura.

Pročitajte još

Bačić o izbornom danu: Nepotrebno, iracionalno, izgubit ćemo 300 milijuna eura

Dulist

PUŠAČI POZOR Još jedna kompanija povisuje cijene cigareta

Dulist

NORDIJSKO HODANJE I PJEŠAČENJE U KONAVLIMA Organizirane 3 rute, za svakoga ponešto

Dulist