Zanimljivosti

Dobre vijesti za kupce nekretnina!

Dobre vijesti za kupce nekretnina!

Planirate li kupiti nekretninu? Dobre vijesti su – u Hrvatskoj njihova cijena blago pada, pokazuje najnovije sitraživanje tvrtke Property Guide.

Hrvatska je četvrta na ljestvici zemalja koje bilježe najsnažniji pad cijena nekretnina na godišnjoj razini. Tako je prosječna cijena stanova u Zagrebu prilagođena za inflaciju pala u drugom tromjesečju za 8,14 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. U drugom prošlogodišnjem tromjesečju pala je 8,08 posto.

Na tromjesečnoj su razini cijene prilagođene za inflaciju pale u razdoblju od travnja do lipnja za 1,78 posto.

– Hrvatsku pritišće dugotrajna recesija. Očekuje se da će se gospodarstvo ove godine smanjiti za dodatnih 0,3 posto, nakon dva posto u 2012., 0,05 posto u 2011., 2,3 posto u 2010. i 6,9 posto u 2009. .  navodi se u priopćenju Property Guidea.

Najveći je godišnji pad cijena prilagođenih za inflaciju među tržištima obuhvaćenim istraživanjem zabilježio Cipar, za 12,74 posto. Slijedi Grčka s padom cijena od 11,12 posto, i Rumunjska, s pojeftinjenjem nekretnina od 10,20 posto.

Najveći skok cijena među svim tržištima zabilježili su Ujedinjenih Arapski Emirati (Dubai), gdje su cijene prilagođene za inflaciju poskočile na godišnjoj razini za 17,99 posto. Slijedi Tajvan sa skokom cijena od 14,52 posto, i Hong Kong, gdje su cijene porasle 13,70 posto.
Cijene nekretnina snažno su porasle i u Turskoj, za 6,94 posto. U drugom prošlogodišnjem tromjesečju uvećane su za osjetno skromnijih 1,67 posto.

Izražen rast cijena na godišnjoj razini zabilježen je još u Ukrajini (Kijev), Austriji (Beč), Estoniji, Njemačkoj, Švicarskoj, Norveškoj i Švedskoj.

Na nekim je pak europskim tržištima pad cijena oštro usporio, ističu u Global Property Guideu, izdvajajući Poljsku (Varšava), Portugal, Veliku Britaniju, Slovačku i Litvu (Vilnius).

Neka su pak europska tržišta ponovo zabilježila snažan pad cijena nekretnina na godišnjoj razini, a svih 12 najslabijih na međunarodnoj razini nalazi se u Europi, ističu u Global Property Guideu.

Pročitajte još

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1922. U Pragu umro Vlaho Bukovac

Dulist