Aktualno

DOBRE VIJESTI Izglasana rezolucija o upotrebi konoplje u medicinske svrhe

DOBRE VIJESTI Izglasana rezolucija o upotrebi konoplje u medicinske svrhe

Odbor za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) Europskog parlamenta izglasao je rezoluciju o medicinskoj uporabi konoplje.

Njome se poziva na lakši pristup konoplji u medicinske svrhe, bolja informiranost građana te se potiče na detaljnija medicinska istraživanja i provjere kvalitete svih lijekova baziranim na medicinskoj konoplji.

O tome je javnost obavijestila europska parlamentarka Dubravka Šuica, koju je odbor u travnju ove godine imenovao za podnošenje ove rezolucije. Tema je to koja izaziva sve više pozornosti među hrvatskim građanima jer bi se omogućavanjem korištenja konoplje olakšao svakodnevni život oboljelima od raka, multiple skleroze, malignih bolesti, AIDS-a, epilepsije i sličnih oboljenja.

Dubravka Šuica izrazila je zadovoljstvo postignutim sporazumom i istaknula važnost rezolucije.

-Iznimno mi je drago što smo uspjeli usuglasiti stavove među Klubovima zastupnika i zajedno donijeli rezoluciju koja za cilj ima samo jedno, a to je pomoć oboljelima korištenjem konoplje u medicinske svrhe. Odbor ENVI velikom većinom glasova podržao je ovu rezoluciju, a to je iznimno važno kako bismo pokazali oboljelima da nisu sami te da im mi političari pružamo podršku. Obzirom da se radom u neformalnoj skupini Zastupnici protiv raka u Europskom parlamentu te organiziranjem niza konferencija u Hrvatskoj ‘Fight&Win – Kako se oduprijeti raku?’ aktivno bavim temom borbe protiv raka i drugih malignih bolesti, ovakav me rezultat posebno raduje – rekla je Šuica.

Na izvješću su uz zastupnicu Dubravku Šuicu radili i zastupnici iz drugih Klubova u Europskom parlamentu: Urszula Krupa (ECR), Catherine Bearder (ALDE), Estefania Torres Martinez (GUE/NGL), Piernicola Pedicini (EFDD), Guillaume Balas (S&D) te Martin Hausling (Greens), a uskoro se očekuje i glasovanje na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu.

Pročitajte još

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist