Hrvatska

DOBRA VIJEST ZA IZNAJMLJIVAČE Lorencin ukida zdravstvene potvrde

Privatni iznajmljivači

Ministarstvo turizma kreće u izmjenu Pravilnika o kategorizaciji objekata u domaćinstvu, čime će ukinuti obvezu vađenja zdravstvenih potvrda, kojima su iznajmljivači godinama morali dokazivati da nemaju duševne ili zarazne bolesti.

Iznajmljivači pozdravljaju odluku, ali im je žao što je došla prekasno za ovu godinu, jer su potvrde za čije se ukidanje bore već godinama već svi izvadili, a mnogi su ih i platili nekoliko stotina kuna, i to, tvrde, bez osnove, piše poslovni.hr.

Sukladno pravilniku Ministarstva turizma o kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu, privatni iznajmljivači svakog travnja morali su pribaviti potvrdu od ‘ovlaštene zdravstvene ustanove, da oni ili netko od članova njihova domaćinstva koji s njima žive u istoj zgradi, odnosno stanu, nisu evidentirani kao bolesnici…ili kao duševni bolesnici koji bi zbog svog stanja ili ponašanja mogli ometati, odnosno ugroziti okolinu’.

Zbog nejasnoća u samom pravilniku, ali i manjkavu Planu i programu mjera zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja, u godinama primjene ostalo je nejasno jesu li za izdavanje ovlašteni obiteljski ili doktori medicine rada te tko smije naplaćivati uslugu.

Zbog toga je mnogo obiteljskih liječnika zdravstvene potvrde svojim osiguranicima uredno naplaćivalo od 120 do 200 kuna, pa su se u ordinacije kroz godine slili milijuni kuna. Tako su iznajmljivači i neke turističke zajednice, koji su godinama tražili tumačenja zakonskih odredaba, na svojim stranicama objavili nekolicinu dopisa HZZO-a i Ministarstva zdravlja s proturječnim uputama o naplati potvrda.

Teško se može očekivati povrat novca za potvrdu koju poduzetnici drže diskriminatornom jer iz posla isključuje ljude s dijagnozom koji uz terapiju normalno funkcioniraju. U Ministarstvu turizma objasnili su da su u tijeku završne konzultacije s Ministarstvom zdravlja o izmjenama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, i u skladu s time pravilnika koji proizlaze iz Zakona, u kojima će se ukloniti dijelovi koji stvaraju obvezu.

– Istodobno to znači da bi puna odgovornost za zdravlje gostiju bila na ugostiteljima i iznajmljivačima, pa im preporučujemo da se i dalje pridržavaju najviših sanitarnih i higijenskih uvjeta i standard – stoji u odgovoru Ministarstva turizma. Kako se neslužbeno doznaje, u Ministarstvu turizma nisu ni bili svjesni sporne odredbe o izdavanju zdravstvenih potvrda.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist