Natrag
17.2.2019 13:48

facebook

twitter

google

rss

dulist

Dobili smo veću šansu za preživjeti infarkt!

20.6.2013 @ 13:32 Nikša Miletić Aktualno
6;6

Podijelite:

Stanovnici Dubrovnika i juga Hrvatske odnedavno imaju puno veće šanse za preživjeti u slučaju srčanog udara.

Naime, u dubrovačkoj Općoj bolnici danas je predstavljen novi Odsjek za akutne srčane bolesti i intervencijsku kardiologiju.

Kako je istaknuo ravnatelj bolnice Branko Bazdan riječ je o povijesnom trenutku jer je ovo prvi puta nakon uvođenja neurolo  da se ovakva nova grana medicine uvodi na Medarevo.

– Ovo je povijesni trenutak u našem Gradu. Prije bi se se zbog ovakvih slučajeva moralo ići u Split, ali od siječnja to više nije potrebno. I prijašnje su uprave pokušavale ustrojiti ovakvu službu, ali to nije bilo dovoljno, obzirom se radilo na principu ljetne ispomoći – rekao jeBazdan te dodao kako su odmah poslali dio osoblja na obuku.

Prvi čovjek ove nove služne je prim. dr. Josip Lukenda, koji je istaknuo kako je ova služba s inicijalnim radom započela je u siječnju, a do današnjeg dana učinjeno je 210 kateterizacija srca i od toga prvih 100 koronarnih intervencija, zbog čega se dubrovački centar potrebama svrstava u srednje velike centre po svjetskim standardima.

-Kod 35 pacijenata je već napravljen hitan zahvat postavljanja proširnice (stenta), zbog čega je izbjegnut prijevoz u Split, a kod 32 bolesnika učinjena je intervencija unutar 24 sata zbog čega je izbjegnut hitni transfer uz pratnju kardiologa – istaknuo je Lukenda te zaključio kako je s ovim prosjek smrtnosti od infarkta smanjenn na 2.5 posto, u odnosnu na prijašnji prosjek od 10-15 posto.

 

Komentari

O autoru: Nikša Miletić

Magistar sam komunikologije, po prirodi idealist, u stvarnosti cinik sa rozim naočalama. Smatram kako je biti u mogućnosti ispraviti ili ukazati na nepravdu vjerojatno najveća legalna i legitimna moć koju pojedinac može imati.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana