Zanimljivosti

Do energetske efikasnosti uz pomoć građana

Do energetske efikasnosti uz pomoć građana

Građani se od danas o energetskoj efikasnosti, odnosno podizanju ekološke svijesti u našoj svakodnevnici mogu informirati u prostorima Razvojne agencije Grada Dubrovnika (DURA), na adresi Branitelja Dubrovnika 15.

 
– Jutros su svečano otvoreni EE info galerija i EE info ured namijenjeni informiranju i educiranju građana, a za besplatno savjetovanje mogu se obratiti našim energetskim savjetnicima utorkom od 9 – 12 sati – rekla je Vera Djokaj, direktorica DURA-e.
 
Gradonačelnik Andro Vlahušić je istaknuo kako se Grad Dubrovnik u provedbu SGE projekta uključio 2008. godine s ciljem uvođenja sustavnog gospodarenja energijom u svim objektima u vlasništvu ili pod upravljanjem Gradske uprave.
– U sklopu aktivnosti SGE projekta, pokrenuti su razni projekti povećanja energetske efikasnosti, od kojih su samo projekti zamjene rasvjete omogućili uštede i do 60%. Zamijenjena je rasvjeta povijesne gradske jezgre, blagdanska rasvjeta, reflektori na Stradunu, rasvjeta kružnog toka na Kantafigu, na raskrižju kod Doma Zdravlja i u Ulici Frana Supila su postavljena najučinkovitija LED rasvjetna tijela – rekao je Vlahušić.

Ističe kako su u naselju Gromača, u suradnji sa tvrtkom Memoria d.o.o. proveli pilot – projekt povećanja energetske efikasnosti javne rasvjete, a uz pomoć sustava centraliziranog upravljanja postignute su uštede od 23%. Također, u suradnji s HEP-om počeli su raditi na projektu Novo svjetlo za jug Hrvatske, u sklopu kojeg će uslijediti otvaranje solarnih pogona, poput onog u mjestu Do na otoku Šipanu, koji će biti u uporabi do ljeta, istaknuo je Vlahušić, dodavši kako je za program energetske učinkovitosti prijavljeno oko 60 projekata te kako ovakav način gospodarenja energijom može zaživjeti jedino ukoliko se na njega naviknu građani.
 
 

Pročitajte još

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist

NA DANAŠNJI DAN Prije 150 godina rođena Ivana Brlić Mažuranić

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist