Kultura

‘Dnevnik čitanja’ Lene Kramarić predstavljen u Stonu

‘Dnevnik čitanja’ Lene Kramarić predstavljen u Stonu

U sklopu ovogodišnjeg Festivala soli u Stonu u tvrđavi Kaštio otvorena je izložba akademske slikarice Lene Kramarić ‘Dnevnik čitanja’.

Izložba je realizirana u suorganizaciji Festivala soli i Doma Marina Držića, a na otvaranju su, pored same slikarice, govorili ravnatelj Doma Marina Držića Nikša Matić i predsjednik Upravnog vijeća ove ustanove Pavo Jančić.

Što je poveznica između solane Ston i dubrovačkog Doma Marina Držića, uvodno je pojasnio Nikša Matić.

-Marin Držić u Stonu je radio kao pisar, u vremenu od 1553. do 1556. godine. Biti pisarom u solani bila je iznimno časna dužnost. U spomen na Marina Držića ovdje je postavljena i prigodna spomen ploča. Upravo zato iznimno mi je drago da Dom Marina Držića i ove godine sudjeluje na ovom Festivalu i nadam se jednako uspješnoj suradnji i u budućnosti – zaključio je ravnatelj Matić.

Izložbu ‘Dnevnik čitanja’ stonskoj publici predstavio je Pavo Jančić, istaknuvši kako mu je bilo posebno drago kad je Lena Kramarić prihvatila poziv Doma Marina Držića da istraži i likovno interpretira život i književni opus dum Marina.

-Lenina misaonost, intelektualna znatiželja, životno iskustvo, erudicija, našla je u filozofskoj sentenci Marina Držića, u značenjskim slojevima njegovog pisma, idealan oblik vlastitog izraza. Kroz zanimljiv i promišljen izložbeni narativ, slikarica predstavlja krhotine piščevog kreativnog genija, raščlanjujući njegove slutnje, nagovještaje, aluzivnosti i višeznačnosti – rekao je Jančić službeno otvorivši izložbu.

Izložbu čini deset slika u kombiniranoj tehnici, a može se pogledati do 9. rujna.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist