DuList IN

DKKI / PREDAVANJE O ‘BOROVU’ Omiljena obuća uskoro s likom Profesora Baltazara!

DKKI / PREDAVANJE O 'BOROVU' Omiljena obuća uskoro s likom Profesora Baltazara!

Jedan od naših najtrofejnijih vaterpolista svih vremena, četverostruki olimpijac, svim srcem angažiran za Borovo… Dubravko Dudo Šimenc danas je održao predavanje o povijesti, viziji i misiji kultne tvornice u sklopu Dana kreativnih i kulturnih industrija.

U zanimljivom presjeku možda je najvažnije istaknuti i nešto što će, vjerujemo, razveseliti i velike i male… Kako je kazao Šimenc: ‘Otkrit ću vam poslovnu tajnu!’ – Borovo iduće godine priprema Startasice Baltazar u čast nenadmašnog profesora mnogih generacija i vjerojatno najpopularnijeg izvoznog branda Hrvatske.

Borovo pak, osim s MUP-om i MORH-om, surađuje s mnogim dizajnerima, institucijama, sportskim organizacijama, turističkim sadržajima…A u pregovorima su i za radnu obuću djelatnika Valamar Hotela što je također hvalevrijedan projekt!

Šimenc se tijekom predavanja osvrnuo i na tužnu stranu Borova. Naime, ključni problemi leže u utvrđenoj ratnoj šteti, koja je nevjerojatnih 275 milijuna eura, te nedostupnoj imovini u Bosni i Hercegovini te Republici Srbiji. Tu su i sudski sporovi uzrokovani odlukama ranijih uprava, ali i način pripreme društva za privatizaciju ili kako do strateškog partnera, potom status predstečajne nagodbe i nezavršeni postupak financijskog restrukturiranja društva.

Tužne brojke Borova

Do Domovinskog rata, Borovo zapošljava oko 23 tisuće radnika, a tijekom 1991. i agresije na grad Vukovar i Hrvatsku, kompleks ‘Borovo’ biva uništen. Ratna šteta iznosila je 308 milijuna eura. Tužne brojke još uvijek su ‘tu negdje’ no Borovo danas ima novu viziju i misiju kao najpoznatiji proizvođač cipela u Hrvatskoj s najdužom tradicijom, baštinom i ljubavlju prema cipelama. Kako je to Šimenc danas naglasio na predavanju, ‘Borovo smo svi mi’.

Naime, tijekom proteklih 85 godina Borovo je izgradilo svoj identitet, ne samo u Hrvatskoj nego i u cijeloj regiji stvaranjem moderne, urbane, sportske i certificirane sigurnosne i radne obuće, a veseli dizajni Startasica doprli su i do svijeta Voguea i Ellea… Vrijedi spomenuti i projekt Boromina autorice nagrađivane Ive Ćurković Spajić koji su odmah po izlasku zavladali modnom scenom.

Generalno gledajući, Borovo cipele postale su dio života mnogih naraštaja i sinonim su za kvalitetu uz korištenje prirodnih materijala,a taj trend nastavljaju i danas sa svojim poznatim markama kao što su Startas, Boromina, Borosana, Rubber, My Ballerinas…

No, za kraj, ipak vrijedi dodati još jedan tužan podatak – od 500 tisuća radnih mjesta na kojima je potrebna radna obuća, Borovo pokriva tek tri posto, odnosno, tek tri posto tvrtki odlučilo se za hrvatski proizvod. No, tko zna – Borovo svakim danom sve više napreduje, pa se situacija možda – i promijeni.

Pročitajte još

JOŠ JEDAN HIT GRUPE SILENTE ‘Sve da ima neki način’ među top 10 singlova domaće liste

Dulist

ČETVERODNEVNI FESTIVAL KRAJEM TRAVNJA Što donosi prvi ‘Župski pjat’?

Dulist

Ante Jonjić osvojio dva zlata na međunarodnom natjecanju u Crnoj Gori

Dulist