Crna kronika

Dječak iz Cavtata previjao se od bolova u KBC-u Split, doktori mu nisu vjerovali. Umro je

Dječak iz Cavtata, 16-godišnji Robert Vrenko, umro je u travnju prošle godine u KBC-u Split zbog lošeg tretmana liječnika koji mu nisu vjerovali da trpi strašne bolove te su mislili da ih umišlja. Cijelu priču za Index je otkrila njegova majka Ana Oreb.

Ovaj dječak iz Cavtata bolovao je od Hodgkinove bolesti. Previjao se od bolova, a liječnica mu je, kaže majka, na Odjelu dječje hematologije rekla da mu nije ništa te su mu dali placebo (tzv. lažni lijek bez aktivne tvari) na kojem je bila naljepnica pravog lijeka, a sve kako bi dokazali da izmišlja bol. Da Robi, kako je zvala sina, boluje od Hodgkina saznali su 22. veljače 2018. godine. Dječak je, priča majka, poslan u Rijeku na PET CT jer takav uređaj u KBC-u Split nemaju, a u jednoj splitskoj poliklinici koja ga ima, bio je pokvaren. Roditelji su sami morali zvati i sve dogovoriti za dolazak na pregled u riječku polikliniku.

-Kemoterapiju je počeo primati tek 9. ožujka u Splitu, gdje su nam doktori davali jako šture informacije i samo ponavljali da sve ide po protokolu. Budući da radim u Švedskoj, pitala sam liječnike da ga prebacim tamo na liječenje. Doktorica je rekla da imaju istu kemoterapiju i u Švedskoj i u Hrvatskoj, tako da smo nastavili liječenje u Splitu jer tu su mu rodbina i prijatelji – rekla je Ana Oreb za Index.

Previjao se od bolova, cijeli dan je govorio da ga sve boli i probada, a na Hitnoj su mu rekli da je to normalno

Kaže kako je svakog dana u 13.30 bilo predviđeno da liječnik da informacije o zdravstvenom stanju djece, no kaže kako ih na kraju nisu dobivali svakog dana. Pitali su, ističe, liječnice na Odjelu koju podvrstu bolesti ima Robi, na što su im, kaže, liječnice rekle da to nije njihova stvar da znaju.

-Samo su govorili da sve ide po protokolu i da je sve u redu. Poslije prve kemoterapije je išao doma 10 dana i onda se vratio. Dan prije posljednjeg dana 2. ciklusa kemoterapije počeo se previjati od bolova, cijeli dan je govorio da ga sve boli i probada. Odveden je na Hitnu gdje su mu rekli da je to normalno za njegovu bolest i dobio je Brufen za bolove. Drugi dana nas je probudio u 5 ujutro, nije mogao sam na WC i opet smo zvali Hitnu koja je došla i odvela ga na Odjel hematologije. Čekali smo 3 sata liječnicu da ga pregleda, sve dok tata nije poludio pa je došla. U međuvremenu su došle sestre i počele mu davati kemoterapiju bez da su doktorice vidjele što ga boli – ispričala je za Index Ana Oreb.

Potom su pozvali psihijatra jer su rekli da Robi izmišlja bolove i da bi mu prepisali antidepresive. Robijeva liječnica rekla joj je pak da Robi ima tromb ili da mu otkazuje jetra zbog kemoterapije. Ugradili su mu, kaže, još jedan kateter na vratu.

-Robi mi je zadnji put kad smo razgovarali rekao: ‘Mama, bojim se radi tromba’, ja sam mu rekla da ga puno volim. Nakon 2 h su nas zvali i rekli da nije tromb, već da mu jetra otkazuje. Pitala sam što sad pa su rekli da se radi njegove bolesti ne može raditi transplantacija i da se možemo samo nadati da će mu se tijelo samo izboriti. Otišli smo doma i u 1 iza ponoći su nas zvali da je umro. Da smo samo znali za taj pametni lijek, da smo dobivali više informacija od liječnika, nama su sestre više govorile od liječnica, od kojih jedna, recimo, nikad nije ni ušla u Robijevu sobu – ispričala je Ana Oreb.

Kaže kako je na kraju njegove nalaze odnijela nezavisnom sudskom vještaku u Beograd koji je procijenio da je Robi imao tešku bolest, Hodgkinov limfom, 3. stadij, no da nije umro od bolesti.

-Vještak je zaključio da je Robi umro od komplikacija kod liječenja, primao je 9 do 12 lijekova, većinom citostatika, što je dovelo do naglog, akutnog odumiranja jetre i to je uzrok smrti. Da su bar odgodili onda kemoterapiju preko vikenda kad ga je hitna dovela pa da nađu uzrok boli ili da je bar liječnica napravila nalaze popodne kad sam je molila, a ne tek navečer, Robi je mogao biti živ. I navečer, kad sam im rekla da ću ih tužiti, ona je rekla da je postupala po nalogu doktorica s Dječje hematologije – rekla je za Index Ana Oreb.

Više pročitajte ovdje.

 

Pročitajte još

13 HRVATA I 35 STRANACA Veći broj osoba zatečen s drogom

Dulist

TJEDNI REKORDER 32-godišnjaku izmjerena 2,29 promila

Dulist

REPRESIVNE MJERE ‘Plavci’ ispisali 1211 kazni!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija