Aktualno

Djeca s dijabetesom mogu brinuti sama o sebi?!

Djeca s dijabetesom mogu brinuti sama o sebi?!

Kako piše portal Index.hr, HZZO je početkom ove kalendarske godine masovno ukinuo pravo roditelja djece koja boluju od šećerne bolesti na rad s pola radnog vremena s obrazloženjem kako djeca mogu sama dati sebi inzulin, pohađaju redovnu nastavu gdje imaju skrb te se hrane u školama na način primjeren dijabetičarima.

– Nevjerojatno je to. Počela sam raditi puno radno vrijeme od 1. kolovoza ove godine jer su me iz HZZO-a obavijestili samo tjedan dana prije kako mi je ukinuto pravo na pola radnog vremena kojeg sam imala zbog djeteta koje boluje od šećerne bolesti – izjavila je za Index Dubrovkinja Zorica Vlahović, majka 13-godišnjeg djeteta koje boluje od šećerne bolesti dodajući da je dobila odbijenicu uz obrazloženje da djeca mogu "sama sebi dati inzulin".
 
Ne zna se točan broj roditelja na području cijele Hrvatske ostalo bez tog prava jer takva evidencija ne postoji, no samo na području Dubrovnika najmanje šest roditelja u posljednje je vrijeme dobilo odbijenicu iz HZZO-a. S obzirom na neuvjerljiva obrazloženja mnogi su uvjereni kako je riječ o recesijskoj politici, odnosno o rezanju troškova jer ovakva praksa do sada nije postojala.
 
– Pazite, to je dijete. Moje dijete! Ono treba danonoćnu skrb. Mi smo navikli s našim djetetom i imamo neke ustaljene rasporede, ali zamislite one koji rade u vrtićima i školama kakvo je to za njih opterećenje? Dijete mora redovno jesti u točno određeno vrijeme, dati si inzulin. Pa kako to ostaviti na volju djeci? – ističe Vlahović dodajući kako je ona još od prije imala rješenje prema kojem ima pravo na pola radnog vremena do 15-te godine djeteta. To pravo morala je prekinuti zbog trudnoće, a kada ga je htjela opet aktivirati njen zahtjev je odbijen.
 
– Da nisam prekidala pravo zbog trudnoće, imala bi prava iz HZZO-a još dvije godine. A ovako… Znam, nisam jedina. Ima ih još puno kao ja – kaže Vlahović.

Da problem postoji tvrdi i Željko Jaković predsjednik Udruge Slatki život koji ima informaciju kako je ukinuto pravo za pet do šest roditelja s krajnjeg juga Hrvatske, s tendencijom da se sva buduća rješenja odbiju, iako to do sada nije bio običaj.

Jaković podsjeća kako se sve promijenilo kada je stupio na snagu novi Zakon o porodiljnim i roditeljskim potporama od 1. siječnja 2009. godine kada se ta prava ostvaruju preko HZZO-a koje ima liječničko povjerenstvo. To povjerenstvo nema liječnike za ovu posebnu bolest te socijalne radnike kao što ih je imao svojedobno Centar za socijalnu skrb koji je izdavao ta rješenja prije 2009. godine.
 
– U povjerenstvu HZZO-a su liječnici zaduženi za odobravanje bolovanja, ortopedskih pomagala, putnih naloga. Ne snalaze se u utvrđivanju prava roditelja na pomoć svojoj djeci. Nakon prvotno danih negativnih rješenja, Udruga i roditelji su ih upozorili na nelogičnosti u radu, pa je tada 2009. godine ispravljena nepravda. Početkom ove godine ponovno od naših članova dobivamo iste informacije kako im se pravo na rad s pola radnog vremena zbog njege djeteta  – ukida. U obrazloženju rješenja stoji manje-više kako se dijete može brinuti samo o sebi. Rješenja nisu produžena roditeljima koji su na to do sada imali pravo, a sada nam prijeti i novim roditeljima koji traže to pravo. Krajem godine ponovno treba odobriti produženje prava – apelira Jaković iz Udruge Slatki život bojeći se da bi stvar mogla izbjeći kontroli.

Tekst članka u cijelosti možete pročitati ovdje.

Pročitajte još

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist

OD PETKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist