Aktualno

Djeca pate zbog zakonskih okvira!

Djeca pate zbog zakonskih okvira!

Velik problem leži u zakonskom okviru po kojem je u hrvatskom zakonu dopušteno ispitati dijete i do šest, sedam puta, što je dodatna viktimizacija i opterećenje žrtve, a u Novom zakonu o evidentiranju i rehabilitaciji, odnosno Zakonu o sudovima za mladež, stoji kako prvi djetetov iskaz nije dokaz na sudu,

 a to nastojimo promijeniti, jer se djeca dodatno opterećuju traumama – naglasila je danas na konferenciji za medije povodom predstavljanja Twinning projekta Renata Odeljan iz PU Zagrebačke.

– Moja perspektiva je kako u Hrvatskoj zapravo situacija u redu, ali postoje neki dijelovi gdje se stvar može dodatno razvijati. Ono što želimo, jest učiniti Hrvatsku užasnim mjestom za seksualne zločince promjenom zakona. Ako postoje neke stvari, prijavite ih, čak i ako se radi o starijim slučajevima. Svi će doći na red za suđenje – naglasio je Andrew Bailey, stručni suradnik policije na projektu.

Putem fondova Europske unije dosad je financirano 45 službenih prostorija za ispitivanje djece – žrtava, u kojima će se obavljati razgovori sa djecom bez osjećaja pritiska ili straha i dodatne viktimizacije, te se planira i specijalizirana internetska stanica. Za opremu i sobe uloženo je 813 tisuća eura, a 600 osoba prošlo je treninge.

Trideset policijskih službenika službeno je educirano i do kraja se godine planira educirati još dvadeset ljudi, te će oni dobiti i certifikat. Među njima su i policajci, suci, socijalni i zdravstveni radnici te državni odvjetnici i iz Dubrovnika. Edukaciju iz Sjeverne Irske prošlo je četvero ljudi iz Hrvatske, te su oni time postali certificirani treneri za eduiranje protiv seksualnog nasilja i zlostavljanja djece, u skolu twinning projekta, usmjerenih ka boljim rezultatima i poticanju jače suradnje za pomoć žrtvama seksualnog nasilja.

– U Dubrovačko – neretvanskoj županiji postoje dvije sobe za intervjue, jedna je u PU Dubrovnik, s druga u PU Metković, dok se planira još jedna u PU Korčula. Što se tiče prijava seksualnog nasilja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, u 2010. godini bilo ih je 11, u 2011. godini šest, a u 2012. godini tri. Naglašavam kako je velik broj prijavljenih u 2010. godini zbog činjenice kako je devet od ukupno jedanaest zločina počinila jedna osoba – istaknula je Anita Malenica iz PU Dubrovačko-neretvanske.

Projektu IPA 2009 obuhvaćeno je u Hrvatskoj 45 soba za razgovor te je u tijeku nabava 28 kompleta digitalne opreme za audiovizualno snimanje razgovora. Twinning projekta IPA-e 2009 odnosi se na jačanje kapaciteta u području suzbijanja seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja djece te pružanja pomoći policije ranjivim žrtvama kriminaliteta.

Sudionici konferencije bili su Andrew Bailey, twinning suradnik zemlje partnera policije iz Sjeverne Irske – zemlje partnera ovom projektu, Renata Odeljan i Renato Grgurić iz zagrebačke PU, Anita Matana te Marija Gjenero iz PU Dubrovačko-neretvanske.

Twinning projekt predstavlja pomaganje zemljama kandidatkinjama u razvoju moderne i učinkovite administracije sa strukurama, ljudskim resursima i upravljačkim vještinama potrebnim za provedbu pravne stečevine EU. Glavna značajka mu je uspostava konkretnih i jamčivih rezultata i poticanje opće suradnje. Svrha mu je poboljšati sposobnost hrvatske policije i pravosudnih tijela u suzbijanju seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja djece, te pružanje pomoći žrtvama.

Projekt je započeo u u rujnu 2011. godine i trajanje mu je osamnaest mjeseci.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist