Aktualno

Djeca Dubrovnika s majkama heroja Domovinskog rata

Djeca Dubrovnika s majkama heroja Domovinskog rata

U dječjem kampu ‘Veli Jože’ u Savudriji kod Umaga održana je od 27. kolovoza do 1. rujna 15. po redu završnica pod nazivom ‘Susreti djece hrvatskih branitelja’ u organizaciji krovne udruge Hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Republike Hrvatske i pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja.

Susrete je otvorio ministar hrvatskih branitelja gospodin Tomo Medved a na samom natjecanju i druženju sudjelovalo je preko 500 djece sa svojim voditeljima iz svih županija i grada Zagreba.

Dubrovačko-neretvansku županiju je predstavljalo trideset i sedmero djece iz Konavala, Župe, Dubrovnika, Mokošice i doline Neretve sa svojim voditeljima koji su i ove godine učinili sve da djeca na najljepši mogući način prezentiraju svoj grad i županiju, da postignu što bolje rezultate i što je najbitnije da puni dojmova i novih poznanstava sigurno dođu svojim kućama.

Kao i bezbroj puta do sada djeca su na najbolji mogući način predstavljala našu županiju i kućama donijela pregršt medalja, ukupno njih sedam. U odlasku na igre djeca su s majkom heroja Domovinskog rata, Andrije Matijaša Pauka na njegov grob u rodnom Pozorcu kod Trogira stavili vijenac, zapalili svijeću i pomolili se kao i na bisti u Marini nakon čega su bili ugošćeni kod načelnika općine gospodina Ante Mamuta i njegove zamjenice, gospođe Katarine Kazoti-Jerković. Djeca su upijala svaku riječ dok je o legendarnom Pauku pričao njegov suborac gospodin Ivica Stojan a kasnije i stara mu 91-godišnja majka Anka…

U povratku su, kako su i obećali majci Mariji, krenuli vrletima Velebita do Krivog puta da bi se pomolili, stavili vijenac i zapalili svijeću na grob još jednog heroja,stožernog brigadira Damira Tomljanovića Gavrana, kazali su nam u svojoj poruci.

– Tom prilikom su nas uz majku Mariju dočekali i predstavnici grada Senja i uz prigodne darove vrijedno je spomenuti da smo majci darovali vrijednu sliku, portret Damira Tomljanovića Gavrana, koja će krasiti njegovu spomen sobu inače djelo dubrovačkog branitelja gospodina Roberta Kralja kao i zlatnu medalju koju su na igrama osvojile naše djevojčice. Cilj ovakvog druženja, osim brojnih prijateljstava, upoznavanja raznih krajeva naše Domovine jest i sjećanje na sve one koji su sudjelovali u stvaranju jedine nam Republike Hrvatske – zapisao je predsjednik UHDDR-a DNŽ Ivan Gabelica.

Pročitajte još

VODOVOD STANOVNICIMA MOKOŠICE Podnesite zahtjeve za priključenje na mrežu odvodnje

Dulist

[FOTO] KOD ONOFRIJEVE FONTANE Pronađeni ostatci velike gradske gustijerne

Dulist

Nila Miličić Vukosavić dobitnica nagrade HRT-a za životno djelo

Dulist