Kultura

DIVLJE CVIJEĆE TOMISLAVA IVANIŠINA ‘Ja slikam Božje stvari’

Izložba Tomislava Ivanišina pod nazivom ‘Divlje cvijeće’ otvorila se u subotu navečer u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik.

– Djela nastaju u Dubrovniku i na Draču, gdje Ivanišin kodira pojedinosti prirode. Iscrpljivo i neposredno promatranje zahtijeva izrazitu koncentraciju i uvid u gledano. Što je krajobraz? Metafora vječne istine u kojoj možemo u samoći biti ispunjeni do kraja samo je jedan od obruba Ivanišina – izložbu je otvorila Petra Golušić, viša kustosica Umjetničke galerije Dubrovnik.

U galeriji je izloženo 150 djela koje je Ivanišin izradio u razdoblju od 2003. do 2019. godine, a radi se o modernističkom, gotovo kartografskom prikazu prirode i njenih simbola.

Ivanišin je otvorenje iskoristio da bi zahvalio svima koji su mu omogućili izvedbu svih predstavljenih dijela, a posebnu pažnju je dao svojoj užoj obitelji koja ga je i pratila na izložbu.

– Zašto priroda, zašto divlje cvijeće? Zato što je arhitekt Tomislav Ivanišin, znam ga već 50 i više godina, zaljubljenik u prirodu. Cvijeće, ali i trava, i stablo, i smokva, i dunja su nešto što je mnogo moćnije od nas. Mi smo više prolazni nego oni – o svom uvidu u Ivanišinov rad je rekao profesor Antun Karaman, koji je i autor kataloškog teksta.

Tomislav Ivanišin dubrovački je arhitekt, slikar i strastveni ribar, a aktivno djeluje još od 1967. Slikarstvom se bavi kao član Hrvatskog društva likovnih umjetnika Dubrovnik, a živi i radi u Dubrovniku te na Draču.

– Imam 77 godina, oduvijek sam volio slikati, to radim otkad sam još bio mali. Motivi se stalno mijenjaju. Ni sam ne znam što me najviše inspirira, otiđem u prirodu, sjednem i slikam. Uvijek pođem s nekim ciljem, a na kraju slikam nešto drugo. Nema nekog reda. Slikam Božje stvari – u smijehu je rekao Ivanišin o svom radu. Govoreći o slikanju s ljubavlju, kaže da ne trpi da mu itko govori što da radi ili slika.

– A tko bi me prisilio? – šaljivo je rekao.

Izložba će biti otvorena do nedjelje 21. travnja.

Pročitajte još

PREDAVANJE SANJE ŽAJA VRBICA ‘Marko Rašica: po trnju do zvijezda i zaborava’

Dulist

Pogledajte izložbu ‘Orlando – simbol slobode’ uz besplatno stručno vodstvo

Dulist

Met Opera na velikom platnu Dvorane Visia

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija