Aktualno

DIVJAK O ŠTRAJKU ‘Situacija je ozbiljna, ne želim sudjelovati u igrama moći sindikata i premijera’

DIVJAK O ŠTRAJKU 'Situacija je ozbiljna, ne želim sudjelovati u igrama moći sindikata i premijera'

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak pozvala je ovog utorka na izvanrednoj konferenciji za novinare sindikate obrazovanja i premijera Andreja Plenkovića na dijalog, da pronađu kompromis i stave djecu na prvo mjesto.

– Sustav je u potpunoj blokadi, ja u takvim scenarijima ne mogu i ne želim sudjelovati – rekla je danas na izvanrednoj konferenciji za novinare ministrica obrazovanja Blaženka Divjak. Najvažniji cilj je bilo uvesti reformu obrazovanja u sve naše škole. Nakon dugotrajnog puta smo uspjeli, slomili smo otpore promjenama, i po prvi puta u modernoj Hrvatskoj uspjeli smo u tome da je reforma obrazovanja zaživjela u svim osnovnim i srednjim školama. Dio reforme je i poboljšanje statusa učitelja koji je desetljećima bio zanemarivan. Ja sam sigurna da mogu tvrditi da sam dala sve od sebe da u 2,5 godine poboljšamo status učitelja. Počevši od toga da smo uveli nagrađivanje, napredovanje najboljih po modernim kriterijima, da smo uveli i administrativno rasterećenje. Nemojmo zaboraviti i status službene osobe za učitelje i nastavnike, educiranje, oprema, ali i povećanje plaća koje se događalo i još se uvijek događa’, kaže Divjak.

Učitelji i dalje osjećaju da ih se ne čuje dovoljno i da još treba raditi na njihovom statusu, dodaje, a piše Jutarnji.

‘Igra moći i nadmetanja između sindikata i premijera’

‘Sigurno to nije rezultat samo stanja njihovih plaća. Od početka štrajka sam pokušavala pomiriti dva ustavna prava: na kvalitetno obrazovanje za učenike, ali i pravo učitelja i nastavnika da se bore za svoj bolji materijalni status. Kao ministrica moram brinuti o tome. Od danas to više nije moguće jednako tako pomiriti. Današnja situacija gdje se sustav nalazi u potpunoj blokadi je rezultat igre moći i nadmetanja sindikata i premijera i ja u takvim scenarijima ne želim sudjelovati. Nemojmo zaboraviti da je to sustav u kojem imamo 463 tisuće učenika. Ti učitelji sigurno brinu i o učenicima i svjesni su posljedica koje ovakva situacija ima za učenike. Ja tu želim biti potpuno iskrena i jasna. Na kocki je budućnost naših učenika, a roditelji žele najbolje obrazovanje za djecu i s pravom su ljuti. Niti jedna strana nije bila spremna do sada za kompromis i izlazak iz ukopanih pozicija. Ovim putem pozivam i sindikate i premijera na dijalog. Pozivam ih da se izdignu iz svojih sadašnjih pozicija, da pronađu kompromis i da stave djecu na prvo mjesto jer u suprotnom svi gubimo. Ja sam sutra ujutro na konzultacije pozvala i sindikate i pravobraniteljicu za djecu. Razgovarat ćemo o mogućnostima nadoknade nastave i o organizaciji školske godine pred nama. Moramo reformi dati šansu. Za to sam zadužila svog savjetnika Marka Košića’, zaključila je Divjak.

Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

VODOVOD STANOVNICIMA MOKOŠICE Podnesite zahtjeve za priključenje na mrežu odvodnje

Dulist

[FOTO] KOD ONOFRIJEVE FONTANE Pronađeni ostatci velike gradske gustijerne

Dulist

Nila Miličić Vukosavić dobitnica nagrade HRT-a za životno djelo

Dulist