Aktualno

DIVJAK O ŠTRAJKU ‘Situacija je ozbiljna, ne želim sudjelovati u igrama moći sindikata i premijera’

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak pozvala je ovog utorka na izvanrednoj konferenciji za novinare sindikate obrazovanja i premijera Andreja Plenkovića na dijalog, da pronađu kompromis i stave djecu na prvo mjesto.

– Sustav je u potpunoj blokadi, ja u takvim scenarijima ne mogu i ne želim sudjelovati – rekla je danas na izvanrednoj konferenciji za novinare ministrica obrazovanja Blaženka Divjak. Najvažniji cilj je bilo uvesti reformu obrazovanja u sve naše škole. Nakon dugotrajnog puta smo uspjeli, slomili smo otpore promjenama, i po prvi puta u modernoj Hrvatskoj uspjeli smo u tome da je reforma obrazovanja zaživjela u svim osnovnim i srednjim školama. Dio reforme je i poboljšanje statusa učitelja koji je desetljećima bio zanemarivan. Ja sam sigurna da mogu tvrditi da sam dala sve od sebe da u 2,5 godine poboljšamo status učitelja. Počevši od toga da smo uveli nagrađivanje, napredovanje najboljih po modernim kriterijima, da smo uveli i administrativno rasterećenje. Nemojmo zaboraviti i status službene osobe za učitelje i nastavnike, educiranje, oprema, ali i povećanje plaća koje se događalo i još se uvijek događa’, kaže Divjak.

Učitelji i dalje osjećaju da ih se ne čuje dovoljno i da još treba raditi na njihovom statusu, dodaje, a piše Jutarnji.

‘Igra moći i nadmetanja između sindikata i premijera’

‘Sigurno to nije rezultat samo stanja njihovih plaća. Od početka štrajka sam pokušavala pomiriti dva ustavna prava: na kvalitetno obrazovanje za učenike, ali i pravo učitelja i nastavnika da se bore za svoj bolji materijalni status. Kao ministrica moram brinuti o tome. Od danas to više nije moguće jednako tako pomiriti. Današnja situacija gdje se sustav nalazi u potpunoj blokadi je rezultat igre moći i nadmetanja sindikata i premijera i ja u takvim scenarijima ne želim sudjelovati. Nemojmo zaboraviti da je to sustav u kojem imamo 463 tisuće učenika. Ti učitelji sigurno brinu i o učenicima i svjesni su posljedica koje ovakva situacija ima za učenike. Ja tu želim biti potpuno iskrena i jasna. Na kocki je budućnost naših učenika, a roditelji žele najbolje obrazovanje za djecu i s pravom su ljuti. Niti jedna strana nije bila spremna do sada za kompromis i izlazak iz ukopanih pozicija. Ovim putem pozivam i sindikate i premijera na dijalog. Pozivam ih da se izdignu iz svojih sadašnjih pozicija, da pronađu kompromis i da stave djecu na prvo mjesto jer u suprotnom svi gubimo. Ja sam sutra ujutro na konzultacije pozvala i sindikate i pravobraniteljicu za djecu. Razgovarat ćemo o mogućnostima nadoknade nastave i o organizaciji školske godine pred nama. Moramo reformi dati šansu. Za to sam zadužila svog savjetnika Marka Košića’, zaključila je Divjak.

Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

NIŽI PDV U UGOSTITELJSTVU Slijedi li smanjenje cijena, povećanje plaća ili nova ulaganja?

Maria Prkut

MARE I LEONA POSJETILE PUČKU KUHINJU ‘Nitko ne odlazi gladan. I kad nešto ne vole, izađemo im ususret’

Dulist

PRONAĐENO 35 KRIVOTVORENIH DIPLOMA Neki radili 20 godina, a jedna osoba dobila nagradu Ponos Hrvatske

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija