Aktualno

DISKRIMINATORNA ODLUKA U produženom boravku župske škole nema mjesta za djecu (ne)zaposlenih roditelja

DISKRIMINATORNA ODLUKA U produženom boravku župske škole nema mjesta za djecu (ne)zaposlenih roditelja

Roditelji budućih župskih prvašića našli su se u nezavidnoj situaciji prilikom upisa svoje djece u produženi boravak u ovoj školi. Naime, pravo na produženi boravak imaju samo ona djeca čija oba roditelja imaju ugovore na neodređeno vrijeme. Isključeni su tako svi oni s ugovorima na određeno pa makar i radili cijele godine. Poznato je da mnogi poslodavci prakticiraju ugovore na određeno vrijeme koji se zaposlenicima produljuju nakon nekoliko mjeseci. Roditelji koji rade po tom principu itekako imaju potrebu dijete ostaviti u produženom boravku jer nemaju svi za radnog vremena ‘baka servis’. Dodajmo da su mnogi naši sugrađani upravo i zbog koronakrize trenutno (privremeno) bez posla te tako uopće niti ne ‘dolaze u obzir’ prilikom upisa djece u produženi boravak jer nemaju ugovor na neodređeno. Tragom upita župskih roditelja odlučili smo provjeriti s ravnateljem OŠŽupa dubrovačka zbog čega je donio ovakvu odluku te smatra li je diskriminatornom.

Nemamo kapaciteta
-Nisam odluku donio jer mi se prohtjelo, već jer jednostavno nemamo dovoljno kapaciteta kako bismo primili svu djecu koja bi željela u produženi boravak. Tamo možemo primiti svega 50 djece, a ove godine imamo samo za sada 127 prvašića, tj. pet razreda. Želja nam je bila da baš oni kojima je neophodno dobiju produženi boravak. Zato smo postavili uvjet da oba roditelja rade. Uvjet o ugovoru na neodređeno više bi se odnosio na sezonce kojima se možda lakše snaći za taj jedan mjesec s čuvanjem djece. Do sada bi bilo i takvih slučajeva da roditelji mogu proći i bez produženog boravka, ali da svejedno upišu dijete jer im je lakše i jednostavnije ostaviti ga u produženom. Mi možemo u produženom boravku oformiti samo dva razredna odjeljenja. Cilj nam je imati samo onu djecu kojima je boravak neophodan i zato smo stavili uvjet da oba roditelja rade – rekao je ravnatelj Anton Jurkić.
Na naš upit što je, primjerice, s pomorcima koji imaju ugovore na određeno, ali itekako imaju potrebu svoju djecu upisati u produženi boravak s obzirom da su van države, ravnatelj je i dalje istaknuo kako nije bio cilj nikoga diskriminirati, već suziti broj djece koju će realno moći smjestiti u produženi boravak.
-Svake nam je godine problem s prostorom. Mi se jako trudimo na svaki mogući način ostati u jednosmjenskom radu. Mislimo da bi nam povratak u dvosmjenski rad bio baš otežavajuća okolnost. Svake godine dolazi nam sve više djece, a prostor je isti. Snalazimo se nekako. Produženi boravak je pilot program koji se u našoj školi provodi šest godina. Iz godine u godinu potpisujemo novi ugovor sa županijom i općinom. 75 posto finanotežavajuća okolnost. Svake godine cira općina, a 25 posto županija. To su velika sredstva i nije ih lako namaknuti. Ova godina je kritična s obzirom da su svi proračuni zbog koronavirusa ‘skresani’. Kako u takvoj situaciji tražiti još sredstava? – upitao je Jurkić. Dodao je kako su prije nekoliko godina imali sličnu situaciju te su uspjeli od općine i županije isposlovati još jednog djelatnika koji bi radio s djecom u produženom boravku. Ove godine, podcrtao je, zbog koronakrize ne mogu tražiti dodatna sredstva ni kadrove.

To nije opravdanje
Nedostatak prostora i kadra ne može poslužiti kao opravdanje. S obzirom da župska škola svake godine broji sve više prvašića, očito je da će se na neki način morati iznaći dodatan prostor kako bi se zadovoljio pedagoški standard.

Načelnik Općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli naglasio je kako se u konkretnom slučaju treba pokazati razumijevanje i prema ravatelju koji ‘može primiti onoliko djece koliko može’.
— Morao je postojati neki kriterij zbog ograničenih kapaciteta. Imali smo sličnu situaciju s upisima u vrtić pa smo postavili uvjet da oba roditelja moraju biti zaposlena. Djecu, naravno, primamo do maksimalnih kapaciteta. Mogu reći da će se početkom nove školske godine osposobiti još jedan prostor unutar stare župske osnovne škole. Riječ je o prostoru koji trenutno koristi KUD Marko Marojica, a s ravnateljem Jurkićem smo dogovorili kako će prostor biti prenamijenjen u blagovaonu za produženi boravak. OŠ Župa dubrovačka jedna je od škola s najvećim brojem djece i trudimo se zadržati jednosmjenski rad. Za to paralelno koristimo novu i staru zgradu škole, a prošle smo godine rekonstruirali i prilagodili u učionicu i stan unutar škole koji je koristila jedna obitelj – naglasio je Nardelli dodavši kako iz godine u godinu bore s kapacitetima.
— Zadnjih godina smo sve raspoložive prostore u staroj zgradi škole prilagodili potrebama škole. Prostor koji koristi KUD Marko Marojica zadnji je prostor koji nije bio u funkciji škole te ćemo ga u ovoj školskoj godini prilagoditi – poručio je načelnik Nardelli.

Za komentar uvjetovanja upisa djece naravi roditeljeva ugovora pitali smo i područnu povjerenicu Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH) Dolores Lujić. Naglasila je kako škola ne može ulaziti u to kako će roditelji organizirati čuvanje djece i da nema smisla gledati radi li roditelj na određeno ili neodređeno.
— Kao primjer bih istaknula Lapadsku školu gdje su mogla biti upisana i djeca kojima radi samo jedan roditelj. Dakle, nije se gledalo o kojem je ugovoru riječ, niti je bio uvjet da su oba roditelja zaposlena. S pravne strane škola može donijeti odluku da neće ni imati produženi boravak, tu je nevolja. On nije obvezan. Doduše, sumnjam da će ova školska godina i krenuti u rujnu u ‘normalnim’ uvjetima pa je tako pitanje i što će biti s produženim boravkom. Što se tiče konkretnog slučaja župske škole, trebali bi osposobiti dodatnu prostoriju gdje bi djeca mogla biti u produženom boravku. Štoviše, mnogi su roditelji ostali bez posla u koronakrizi te je diskriminatorno što se uopće takvi uvjeti postavljaju u takvoj situaciji. A, pitanje je koliko će roditelja biti nezaposleno ove zime – istaknula je Lujić.
Uvjeti u Gradu
Dodajmo kako je u školama, ali i vrtićima u Gradu Dubrovniku situacija po pitanju produženog boravka sasvim drukčija. Kako su nam iz Gradske uprave istaknuli, što se tiče organizacije produženog boravka, u Pravilniku o organizaciji Programa produženog boravka u osnovnim školama Grada Dubrovnika te izmjenama i dopunama Pravilnika o organizaciji programa produženog boravka u osnovnim školama Grada Dubrovnika nigdje nije navedeno da je uvjet za upis djeteta u produženi boravak da su oba roditelja zaposlena.

-Nadalje, člankom 6. predmetnog Pravilnika uređeno je da troškove prehrane učenika, čiji roditelji primaju zajamčenu minimalnu naknadu Centra za socijalnu skrb, podmiruje Grad Dubrovnik. Stoga, Grad Dubrovnik će ako i kad bude neophodno, postupati u skladu s Pravilnikom uz prethodnu obavijest škole, odnosno Centra za socijalnu skrb. Što se tiče dječjih vrtića, prednost pri upisu u vrtić imaju djeca, kojima oba roditelja rade, a sve sukladno Pravilniku. Dječji vrtići su i dosad upisivali djecu kojima je jedan roditelj zaposlen, ukoliko je bilo slobodnih mjesta, što će svakako nastaviti raditi i dalje – odgovorili su DuListu iz Gradske uprave.
Isto nam je potvrdila i ravnateljica Osnovne škole Lapad Nikolina Soko istaknuvši kako su ove školske godine s obzirom da im je bila pridružena PŠ Monovjerna imali 160 djece u produženom boravku. Taj će se broj u novoj školskoj godini u rujnu smanjiti te će imati dva čista odjeljenja u produženom boravku od 64 prvaša te 80 drugaša.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 8. srpnja 2020.

Pročitajte još

Franković osudio nasilje člana mladeži HDZ-a i najavio stegovni postupak

Dulist

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist