Zanimljivosti

Dirljiv oproštaj od Ivice Barišića

Dirljiv oproštaj od Ivice Barišića

Opraštamo se s još jednim velikim glumcem koji je utkan u duh njegovog i našeg Kazališta Marina Držića.

Bio je plemeniti kazališni zanesenjak, koji je u svemu vidio ljudskost i dušu čovjeka – istaknula je uvodno ravnateljica Jasna Jukić na komemoraciji za Ivicu Barišića na kojoj su se od tog velikog glumca oprostili rodbina, prijatelji i kolege glumci .

Ivica Barišić rodio se u Sisku 1960. godine. Diplomirao je glumu na Akademiji Dramskih Umjetnosti u Zagrebu (1984.g.), bio je u stalnom angažmanu u Zagrebačkom kazalištu lutaka od 1984. do 1987. godine.

– Svoju najveću predanost iskazivao je prema lutkama. Ta je njegova i strast zajedno s neizmjernim talentom bila kombinacija koja je oduševljavala na sceni kako djecu, tako i odrasle. Ne samo da je posjedovao neprikosnoveno znanje prema lutkama, već je davao sebe drugima i prenosio to isto znanje –dodala je Jukić.

Ivica Barišić na Susretu lutkara i lutkarskih kazališta u Osijeku (SLUK) dobio je 1984. nagradu za ulogu Kralja u predstavi „Dugonja,trbonja i vidonja“, a na bijenalu lutkarstva u Bugojnu 1987. nagradu žirija i publike za lutkarsku monodramu „Ogovaranja iliti najdraži posao na svijetu“.

Od 1988. bio je u stalnom glumačkom angažmanu u Kazalištu Marina Držića, gdje je ostvario niz značajnih uloga. Najviše ćemo ga pamtiti po ulogama u predstavama: "Početak zimskog perioda" Jasmine Reze, "Teštament" Vanče Kljakovića, "Mali princ" Antoinea de Sainta – Exuperya, "Pitanje časti" Lutza Hubnera. Njegova najdraža uloga koju je igrao sa jednakim žarom u različitim prigodama i na različitim scenama jest Bokčilo iz predstave "Dundo Maroje" Marina Držića.

– Ivica Barišić bio je poput neiskvarenog djeteta, u Danu od amora bio je Zelenac Baro, u kojoj je zajedno sa Nikom Kovačem kao Marom činio nerazdvojnu cjelinu. Neka nam obojica zvone sa visina. Njegov doprinos za teatar ostat će upisan u korice Kazališta Marina Držića – istaknula je Jasna Jukić.  

Na komemoraciji je govorio i glumac Zijad Gračić koji je zajedno s Ivicom Barišićem krenuo u glumačke vode.
– Dragi Ivica, svima je poznato da smo zajedno krenuli u glumačke vode, bili smo zajedno na prijemnom, zajedno smo krenuli, no životi su nas razdvojili. Ti si došao u Dubrovnik, a ja sam svakog ljeta dolazio i intenzivno se družio s tobom. Dajem sebi za pravo da sam te dobro upoznao. Satima smo razgovarali, a uz druženje i razgovore, žalili smo se jedan drugome i tako su godine prolazile, a tvoja neposrednost činila je kao da godina nije prošla. Divio sam ti se jer si, u svoj svojoj životnoj situaciji koja te nije mazila, ostao svoj. Naše prijatelje nagrađivao si svojom dobrotom. Jednostavno si imao razumijevanja za ljude, želio si usrećiti sve oko sebe. I to će mi jako faliti. Bio si izvrstan glumac i dobar čovjek. Zahvaljujem ti na toj nevjerojatnoj količini dobrote – istaknuo Gračić.

Pročitajte još

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist

Sretan rođendan dobrom duhu Grada, našem slavuju Gogi Bonačić!

Ivana Mijić Vulinović

NOVI TREND? U jednoj državi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

Dulist