Natrag
20.4.2019 04:34

facebook

twitter

google

rss

dulist

DIREKTOR VODOVODA: Voda nije za piće i vjerojatno neće biti do kraja tjedna

3.9.2014 @ 12:45 Nikša Miletić Grad

Podijelite:

-Prema mjernjima mutnuća je pala ispod 50 jedinica ntu, odnosno pet puta manje nego na vrhuncu u ponedjeljak – rekao nam je direktor Vodovoda Pero Mišković, kada smo ga kontaktirali provjeriti kakvo je stanje vode na području Dubrovnika, te dodao kako su takvi padovi uobičajeni.
-Mi već sutra očekujemo smanjenje mutnoće u neke uobičajene vrijednosti koje se pojavljuju tijekom manjih mutnoća. Već od jučer pojačano kloriramo, ali voda još nije za piće – rekao nam je Mišković te dodao kako se uzorci vode obrađuju u ZZJZ, no kako je to proces koji traje najmanje tri dana.
-Samo Zavod za javno zdravstvo može dati odobrenje ili zabranu za konzumiranje vode, ali vjerojatno se stanje neće znati prije ponedjeljka. Možda nešto ranije – istaknuo je Mišković.
-Što se tiče tuširanja, s time ne bi smjelo biti problema, ali teško je davati preporuke jer vrijednosti mutnoće variraju kroz mrežu. Kod nekoga voda može biti potpuno mutna, a kod nekoga već večeras bistra – kaže direktor Vodovoda te dodaje kako je najbolje vizualno provjeriti mutnoću vode.
Na naš upit o tome ima li istine u glasinama kako je kroz krški teren ‘ i Grabovica ušla u izvor Omble’, Mišković odgovara:
-Meni je to prva za čuti. Imali smo izvanredno nevrijeme i ne mogu otkloniti tu mogućnost. Ipak važno je pričekati nalaze koji će pokazati što se sve tu dogodilo – odgovorio je Mišković te dodao kako ‘mutnoća’ nije samo mutna voda, već i bakterije koje se u njoj nalaze.
-Radimo pojačano kloriranje upravo zbog toga, ali točni podaci bit će poznati tek nakon završetka testiranja – kaže Mišković te dodaje kako Hrvatska zapravo nema laboratorij koji bi napravio potpunu analizu vode.
-Mi smo u Sloveniji radili posljednji put takvu analizu i ona se radi na 600 parametara. To je bilo prije dvije godine i tada nije pronađeno ništa sumnjivo što bi moglo ukazati na neke tvari koje su čudna pojava u vodi. Pronađena je skupina spojeva koja ukazuje plastične materijale, ali to je bilo doslovno u tragovima – kaže Mišković.
Gdje su cisterne?
U redakciju DuLista ranije danas javila se ogorčena čitateljica, koja nas je molila da od Vodovoda pokušamo doznati zašto se nisu organizirale cisterne koje bi građanima pomogle s vodom u ovoj izvanrednoj situaciji.
-Ja imam muža koji je nedavno operiran i mora se redovito prati. Trenutno kupujemo vodu na bidone za takve potrebe, ali zašto? Kako je moguće da Vodovod ne može organizirati neke cisterne da ljudi mogu uzeti čistu vodu – ogorčena je ona te na naš upit dodaje kako ne očekuje nikakve popuste na računu ili nešto slično nego čistu vodu.
Mišković na ovaj upit odgovara kako o tome razmišljaju, ali kako situaciju otežava činjenica da jednostavno nemaju odakle vodu uopće uzeti.
-Zamućeni su nam svi izvori s kojih možemo uzeti vodu osim Stona – rekao je Mišković te na naš upit što je sa rijekom Ljutom u Konavlima, kaže kako je to ‘susjedni vodovod’.
– I to je opcija, ali mi imamo samo male cisterne, vjerojatno bi se tu mogli organizirati i sa vatrogascima – odgovorio je Mišković te dodao kako će do kraja dana vidjeti što se može napraviti.

Komentari

O autoru: Nikša Miletić

Magistar sam komunikologije, po prirodi idealist, u stvarnosti cinik sa rozim naočalama. Smatram kako je biti u mogućnosti ispraviti ili ukazati na nepravdu vjerojatno najveća legalna i legitimna moć koju pojedinac može imati.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana