DuList IN

DIREKTOR PET SHOPA SCOOBY, KOKI ‘Volim jabuke, banane i činit nered!’

DIREKTOR PET SHOPA SCOOBY, KOKI 'Volim jabuke, banane i činit nered!'

Bili ponosni vlasnik kućnog ljubimca ili ne, bar ste jednom slučajno ili namjerno svratili u Pet Shop Scooby u Šipčinama. Ako niste, pođite! Naš razlog za oaj broj DuLista bio je – razgovor s direktorom Kokijem, kad smo shvatili koje metode poboljšavanja učinkovitosti koristi kako bi njegovi kolege bili što marljiviji. Koki je ‘the boss’ Scooby shopa, a prije nego što proćakulamo s njim ćemo vas malo više upoznati s njegovom vrstom…

Službeno, Koki je afrička siva papiga a u nas je poznatiji kao žako. Jedna je od većih papiga koje se mogu držati u kući i jako, jako voli veliko društvo. Zdepast je, zanimljivih kombinacija boja i loš letač u prirodi, što našem Koku u potpunosti odgovara, jer je njegov dom – njegova butiga. Pa, kako izgleda jedan njegov dan?

– Prvo što djelatnici moraju napraviti kad otključaju butigu je mene pustiti iz kaveza u kojem sam se naspavao. Omiljena zanimacija tada mi je promatrati kako se čiste životinje i kavezi. Ako vas baš zanima, ne bojim se usisivača, jer sam od malena navikao na te zvukove. Inače, moram dodati i to, obožavam kad kučki uđu u butigu. Tad odmah izletim i pozdravim četveronožnog prijatelja – priča Koki, koji se uopće ne boji reakcija kučaka, dok druge životinje baš i ne doživljava previše. O tome ćemo nešto kasnije, a Koki nam je kazao i to kako je u butigu u Šipčinama došao prije punih osam godina.

Stigao s pet mjeseci
– Tu sam otkad se shop otvorio. Evo, osam godina, a kad sam stigao imao sam pet mjeseci. Vjerovali ili ne, bio sam i na prodaju, nekih mjesec dana, no jako brzo su odustali od toga. I evo, sad sam direktor – kaže Koki i ističe kako nije siguran, no kako zapravo svaki pet shop ima velike papige, bilo na prodaju, bilo kao dio osoblja.

Na drugi pitanje, priča li – odnosno – uči li nove riječi, kaže da da, ali nećete ga tako lako nagovoriti da popriča s vama.

– Objavljuju moje videe na Facebooku i snimaju me stalno. Ne morate me uopće pokušati nagovarati da vam sad pričam, ali kad me uhiti ludilo, onda mogu cijeli dan pričati, od ‘Hvala, doviđenja!’ pa sve do ‘Dobar dan!’ – kaže nam ovaj simpatični žako a saznajemo i to kako se njegova vrsta razlikuje od drugih papiga upravo po tome što logički povezuje rečenice i riječi sa situacijama. Inače, otkrio nam je i to da kad se proteže se pravi važan, a kad ga netko promatra, namjerno glumi nezaineresiranost.

‘Mazi me!’
– Da, istina je, obožavam pažnju i kad je baš sve usmjereno na mene. Ako me ignorirate sam ću sebe mazit po glavi uz poruku: ‘Mazi me!’ Ako me pak previše gnjavite, neću pisnut niti ću vas obadat – kaže ovaj osmogodišnji mladić, koji se oglušio na pitanje zna li koju psovku. Zašto mladić? Naime, kažu kako je prosječna dob žakoa osamdesetak godina, no tu veliku ulogu igraju uzgoj i genetika. Uglavnom je manje godina… No, dok gricka, vjerovali ili ne, pseće kekse od žitarica, pitamo ga što najviše voli.

– Volim jabuke, banane i činit nered, naravno. Bananu ću vam pojest samo ako mi ju date u kori da se mogu s njome zabavit, ogulit je i doći do ploda. Inače, možete mi kupit koliko god hoćete igračaka, opet će mi najdraže bit igrat se s papirima, kartonima i naravno grickati službene dokumente i obavijesti u butizi – kaže Koki koji će se u kavez ‘spakirati’ samo ako je vrijeme za leć ili ako je zimsko doba pa ranije padne mrak.

– Rijetko sam u kavezu, uglavnom je moja ‘ruta’ s vrha kaveza na kompjuter i drugi kavez. Inače, mi smo vam žakoi jako loši letači, pa ni nemam potrebe nešto predaleko ići. Kad je zimsko doba, već se lagano oko šest uputim u kavez i onda mi strašno idu na živce svi ti ljudi koji ulaze i izlaze i to svjetlo. A ljeti dokle god ima vanka svjetla imam i ja force – kaže iskreno.

– Nedjeljom sam sam, nalete tu djelatnici sat dva nahranit nas sve, no iskreno, taj dan samoće mi baš godi – zaključuje nam Koki, a mi ćemo dodati kako je bilo on, bilo itko drugi iz njegove vrste zapravo papiga-maza, nešto između psa i mačke, no potrebno im je puno više pažnje. Žakoi su zapravo papige za velike obitelji i ‘punu kuću’ i ako se odlučite za njih, imat ćete pravog prijatelja do kraja života!

Pročitajte još

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist

[FOTO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Dubrovački okoliš čistilo 170 volontera

Dulist

JOŠ JEDAN HIT GRUPE SILENTE ‘Sve da ima neki način’ među top 10 singlova domaće liste

Dulist