Županija

DIREKTOR HTZ-A KRISTIJAN STANIČIĆ ‘Moramo poštivati baštinu, treba nam održiv razvoj destinacije’

DIREKTOR HTZ-A KRISTIJAN STANIČIĆ 'Moramo poštivati baštinu, treba nam održiv razvoj destinacije'

Dubrovnik je perjanica hrvatskog turizma i naš najveći brend, izvrsno etabliran na svjetskoj turističkoj karti, a mi smo odgovorni da tu poziciju zadržimo te poboljšamo – rekao je direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Kristijan Staničić nakon jutrošnjeg sastanka Turističkog vijeća Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije u Hotelu Valamar President.

-Želimo ostvariti intenzivniju suradnju sa svim dionicima iz privatnog i javnog sektora. Pred nama je posezona, a dosadašnja je turistička godina bila iznimno uspješna po svim pokazateljima. Nadam se da će se trend financijskog rasta približiti trendu porasta fizičkih pokazatelja. Provodimo aktivnosti u cilju produženja sezone te povećanja turističkog prometa – istaknuo je Staničić.

Dodao je kako je sljedeći strateški cilj povećanje avio prijevoza u predsezoni i posezoni, s naglaskom na dalekim tržištima.
-Kad za to dođe vrijeme, uslijedit će i reorganizacija sustava, a tema kongresnog turizma će zasigurno doći na dnevni red – izjavio je Staničić, koji je komentirao i problem rješavanja velikih gužvi u Dubrovniku.
-Moramo poštivati baštinu koju smo naslijedili te razmišljati o održivom razvoju destinacije. Pozdravljam inicijativu gradonačelnika i to jest pravac koji će ublažiti nalet turista. Taj se izazov može riješiti sustavnim rješenjem – rekao je Staničić.

-Razgovarali smo o stanju turizma u županiji te problemima koje evidentiramo te kako ih riješiti. Posebno je pitanje prometne povezanosti te veze Zračne luke i Dubrovnika te drugih odredišta u županiji. Govorili smo i o zračnim vezama s emitivnim tržištima, posebno u izvansezonskom razdoblju te kako ćemo s rekonstruiranom zračnom lukom imati cjelogodišnji turizam. Dobili smo podršku za naš projekt kongresnog centra, a spomenuli smo i probleme na graničnim prijelazima kod Neuma, što će se riješiti izgradnjom Pelješkog mosta, te na drugim prijelazima, posebno prema Crnoj Gori, gdje agencije organiziraju izlete, a čekanja su nažalost produljuju i na nekoliko sati zbog EU propisa – istaknuo je tom prilikom dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić.

-Trend povećanja u odnosu na lanjsku rekordnu godinu je i dalje dvoznamenkast, na razini Hrvatske je 13,6 posto u dolascima i noćenja. Očekujemo još bolje financijske rezultate nego lani. Ipak, svjesni smo da takav rast ima svoje izazove. Čeka nas donošenje novih zakonodavnih okvira te izmjena nekih zakona kako bi stvari na terenu bolje funkcionirale, a kako bismo primjenjivali direktive EU – kazao je državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić.

-Dubrovnik je bremenit u određenim poteškoćama s mkojima se suočavamo. Prema tim izazovima ćemo se u budućnosti odgovorno odnositi, uspostavom modela boljeg upravljanja. Pritom računamo na potporu Ministarstva turizma te turističkog sustava – rekla je zamjenica gradonačelnika Dubrovnika Jelka Tepšić.

-Govorili smo o povećanju boravišne pristojbe, ali smo se ususglasili da bi takva sredstva bilo najbolje usmjeravati prema strateškim projektima suradnje s avio-kompanijama i touroperatorima – izjavio je tom prilikom direktor Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije Vladimir Bakić.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist