Grad

ĐIR ‘KASARNOM’ Na 5000 ‘kvadrata’ novi prostor Arhiva

ĐIR 'KASARNOM' Na 5000 'kvadrata' novi prostor Arhiva

Nakon dugog niza godina konačno svjedočimo da se radovi na prostorima budućeg Državnog arhiva privode kraju. U studenom bi radovi trebali biti gotovi pa će Grad Dubrovnik nakon više od dvadeset godina biti spreman prihvatiti arhivsku građu koju dosad, zbog nedostatka prostora, nije mogao. To je iznimno važno za Grad Dubrovnik, ali i Državni arhiv – rekao je gradonačelnik Mato Franković prilikom obilaska istočnog krila zgrade tzv. Kasarne, gdje bi krajem godine trebao početi useljavati Državni arhiv u Dubrovnik.

-Projekt se realizirao od 2003. godine, s prekidima zbog nedostatka financijskih sredstava. Ministarstvo kulture i Grad Dubrovnik, uz dozu simpatije DPDS-a, osigurali su sredstva te je izvjesno da ćemo do konca studenog imati gotov objekt. Potom slijedi uporabna dozvola – izjavio je ravnatelj Državnog arhiva u Dubrovniku Ivan Venier.

Napomenuo je kako će velik dio arhivske građe preseliti iz Sponze u novi prostor, ali će jedan dio ipak ostati.
-Arhiv Dubrovačke Republike će ostati u Sponzi, a bilo bi dobro da ostane i razdoblje austrijske uprave te neki obiteljski fondovi. Ovdje imamo mjesta za 8800 dužnih metara građe. Kad je 2002. godine rađen projekt, postojala je potreba od 3000 metara, a danas je to 6000 metara. U Sponzi je 5500 metara, a u arhivskim sabirnim centrima Korčula i Metković još 3000 metara. Dakle sve skupa oko 18000 metara. Zato će se neki segmenti Sponze moći osloboditi. Po meni je bitno potkrovlje, koje bi trebalo postati reprezentativan prostor – objasnio je Venier, dodavši kako će prioritetni zadatak biti osloboditi gradske i županijske institucije, gdje se arhivska građa skupljala preko 40 godina.

-Proces preuzimanja potrajat će nekoliko godina – istaknuo je Venier.

Podsjetimo, Grad Dubrovnik u uređenju prostorija Državnog arhiva u ‘Kasarni’ sudjelovao je s 14 milijuna kuna iz donacije DPDS-a.

Inače, ukupna uređena površina koju će koristiti Državni arhiv u Dubrovniku iznosi preko 5000 metara četvornih. Arhivski spremišni prostor s kompaktnim kliznim regalima zauzima površinu od 938 četvornih metara s 8800 dužnih metara arhivske građe. Uz to, smjestit će se 300 do 400 fiksnih regala. Osim spremišnog prostora, još toliko prostora zauzimaju uredi, hodnici te sanitarni čvorovi, a arhiv će imati i dormitorij s deset soba ukupne površine oko 400 četvornih metara. Zbog izmjena prostora, uređen je vanjski krug te povećan na 1300 ‘kvadrata’.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist