Koronavirus u Hrvatskoj

DIP OBJAVIO UPUTE ZA IZBORE Kako glasati iz samoizolacije i s kojom temperaturom ne smijete na biralište

Državno izborno povjerenstvo objasnilo je danas kako će izgledati organizacija parlamentarnih izbora u nedjelju, s obzirom na pandemiju koronavirusa.

Biračka mjesta morat će biti oprana i dezinficirana. Svi članovi državnog odbora morat će obvezno imati maske, a preporuka su i rukavice. Rukavice su obvezne kod onih članova odbora koji od birača traže osobne iskaznice.

Na ulazu u biračko mjesto mora stajati dezinficijens koji svi moraju koristiti. To će se kontrolirati, prenosi Dnevnik.hr.

Glasačke kutije bit će na razmaku od metar i pol. Vesna Fabijančić Križanić, potpredsjednica DIP-a, naglasila je kako se i na ranijim izborima omogućavalo glasanje izvan mjesta stanovanja.

-Sada uz osobe koje zbog bolesti ili invaliditeta, postoje i birači koji su u samoizolaciji. Poziv takvima je da biračkom odboru jave se najmanje tri dana prije izbora tako da se odbor može organizirati. Glasanje će se odviti pred vratima stana birača. Preporuka je da birači imaju maske. Članovi odbora moraju imati i maske, rukavice i dezinficijens – rekla je Fabijančić Križanić.

Oni koji ne mogu izaći ispred stana također mogu glasati.

-Tada će član biračkog odbora imati i nazuvke na cipelama kad ulazi u stan – pojasnila je potpredsjednica DIP-a.

Prije istresanja listića, nakon zatvaranja birališta, sve radne površine morat će se dezinficirati. Listići se vade tek kad se površine osuše. Članovi odbora i tada moraju biti na na međusobnoj udaljenosti od metar i pol. Oni koji nadgledaju izbore moraju stajati na udaljenosti od dva metra. Maske su i tad obvezne.

Biračima se savjetuje da na dan izbora izmjere temperaturu, pa ako imaju više od 37,2 ili respiratorne simptome, moraju se javiti liječniku. Oni ne smiju na biralište. Izbornom mjestu ne smiju pristupiti osobe kojima je potvrđen koronavirus te osobe iz samoizolacije.

Birači koji na izbore nose masku morat će je kratko skinuti, na udaljenosti od dva metra, radi identifikacije. Birači ulaze jedan po jedan, na udaljenosti od 1,5 metra. Ako se treba čekati, čeka se vani.

Istovremeno u prostoriji smije biti toliko birača koliko je mjesta za glasanje, a potrebno je i što kraće zadržavanje. Preporuka je da birači sami ponesu svoju kemijsku olovku.

Izvor: Dnevnik.hr

Pročitajte još

DVOJE IZ ŽUPE, JEDAN IZ DUBROVNIKA U županiji tri nova slučaja zaraze koronavirusom

Dulist

U Hrvatskoj 57 novih slučajeva koronavirusa

Dulist

Bekić: ‘Uređaj u OB Dubrovnik nije pokvaren. Rezultate testiranja znat ćemo ujutro!’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija