Kultura

“Dijamant naročita sjaja” u Kneževu dvoru

"Dijamant naročita sjaja" u Kneževu dvoru

U petak, 20. srpnja u 21:30 sati u atriju Kneževa dvora jedan od najpoznatijih i najuglednijih njemačkih baroknih orkestara, Freiburg Baroque Orchestra sa solistom Karlom Kaiserom na flauti izvest će „Četiri orkestralne suite“ Johanna Sebastiana Bacha.

“Barokni orkestar Freiburg dijamant je naročita sjaja. Naćulite uši, ovako zvuči glazba!” pisao je o ovom orkestru ugledni Salzburger Nachrichten. Orkestar vodi Gottfried von der Goltz, u umjetničkom svijetu poznat po umijeću interpretiranja barokne glazbe kao dirigent i violinist.
 
S orkestrom kao solist nastupa njemački flautist Karl Kaiser, specijaliziran za povijesno osviješteno izvođenje glazbe 18. stoljeća. Uz brojne nastupe diljem svijeta i pedeset snimljenih nosača zvuka, Kaiser se bavi pedagoškim radom podučavajući povijesnu flautu i tehnike sviranja na povijesnim instrumentima, održava majstorske radionice te objavljuje specijalizirane članke i knjige.
 
„Četiri orkestralne suite“ Bach je napisao kao skup plesnih stavaka. U to vrijeme barokne suite, koje su zapravo niz stavaka plesnog karaktera, pratile su dvorske zabave. Ova Bachova remek-djela izvode se zadnjih 20 godina u gotovo svim najpoznatijim svjetskim koncertnim dvoranama.
 
Nakon nastupa u Japanu, Australiji i Kini te u New Yorku u svibnju, Barokni orkestar Freiburg uspješnu turneju zaključuje upravo u Dubrovniku u Kneževu dvoru.

Pročitajte još

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist