Grad

DIGNUTA DRVENA SKELA Orlando ugledao svjetlo dana!

Drvena skela u potpunosti je uklonjena s Orlandovog stupa, što je nedavno i bilo najavljeno kod predstavljanja rezultata monitoringa oštećenja. Kako navode iz Grada Dubrovnika monitoring oštećenja stupa našeg viteza nastavlja se i dalje uz zaštitnu ogradu koja će se postaviti.

-Demontirat će se drvena obloga skele, kako bi se pustilo svjetlo u skelu da se vidi kako sunčeva svjetlost, odnosno jake temperaturne fluktuacije utječu na daljnje širenje pukotina – rekla je nedavno dr. sc. Vinka Marinković iz Hrvatskog restauratorskog zavoda, inače voditeljica projekta konzervacije i restauracije Orlanda te navela kako se s monitoringom nastavlja do lipnja 2021. godine s nadopunom određenih uređaja.

Nakon otprilike godinu dana dodatnog monitoringa donijet će se konačna odluka o modelu restauracije. Tri su tehničke mogućnosti restauracije. Prva mogućnost je konzerviranje i restauriranje in situ, znači na licu mjesta bez pomicanja Orlanda. Druga mogućnost je demontaža, konzerviranje i restauriranje originala u radionici te ponovna montaža na izvornu lokaciju, dok je treća najekstremnija, a odnosi se na demontažu, izradu i montažu replike te konzerviranje i restauriranje originala u radionici te njegova pohrana odnosno muzealizacija.

 

 

Pročitajte još

PREDSJEDNICA DPDS-a RENATA ANDJUS Ako se situacija ne popravi, morat ćemo dignuti kredit

Iva Dedo

ADIO NEUGODNIM MIRISIMA Vodovod postavio filtere na Kantafigu i Batali

Dulist

ZBOG RETARDERA Libertas naplatio garanciju od tvrtke Solaris u iznosu od 1,7 milijuna kuna

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija