GradUrednički izbor

DIGNUTA DRVENA SKELA Orlando ugledao svjetlo dana!

DIGNUTA DRVENA SKELA Orlando ugledao svjetlo dana!

Drvena skela u potpunosti je uklonjena s Orlandovog stupa, što je nedavno i bilo najavljeno kod predstavljanja rezultata monitoringa oštećenja. Kako navode iz Grada Dubrovnika monitoring oštećenja stupa našeg viteza nastavlja se i dalje uz zaštitnu ogradu koja će se postaviti.

-Demontirat će se drvena obloga skele, kako bi se pustilo svjetlo u skelu da se vidi kako sunčeva svjetlost, odnosno jake temperaturne fluktuacije utječu na daljnje širenje pukotina – rekla je nedavno dr. sc. Vinka Marinković iz Hrvatskog restauratorskog zavoda, inače voditeljica projekta konzervacije i restauracije Orlanda te navela kako se s monitoringom nastavlja do lipnja 2021. godine s nadopunom određenih uređaja.

Nakon otprilike godinu dana dodatnog monitoringa donijet će se konačna odluka o modelu restauracije. Tri su tehničke mogućnosti restauracije. Prva mogućnost je konzerviranje i restauriranje in situ, znači na licu mjesta bez pomicanja Orlanda. Druga mogućnost je demontaža, konzerviranje i restauriranje originala u radionici te ponovna montaža na izvornu lokaciju, dok je treća najekstremnija, a odnosi se na demontažu, izradu i montažu replike te konzerviranje i restauriranje originala u radionici te njegova pohrana odnosno muzealizacija.

 

 

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist