Natrag
26.5.2018 17:53

facebook

twitter

google

rss

dulist

DETALJI AKCIJE Bacili mu kolut za spašavanje pa ga dovukli do obale

12.9.2017 @ 15:04 Dulist Crna kronika

Podijelite:

Iz Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestili su o detaljima akcije spašavanja ronioca u ponedjeljak navečer pod konavoskim stijenama.

Podsjetimo, MRCC Rijeka koordinirala je sinoć, po iznimno jakom nevremenu, uspješno okončanu akciju spašavanja ronioca u dubrovačkom akvatoriju.Službenici MRCC Rijeka u ponedjeljak navečer, 11. rujna u 21.16 sati posredstvom Županijskog dojavnog centra 112 Dubrovnik zaprimili su dojavu o nestanku ronioca, N.J. (rođen 1981. godine), državljanin Republike Hrvatske, a koji je prema izjavi supruge, krenuo roniti bez boca u području ispod konavoskih stijena.

Obzirom da je u vremenu dojave već nastupila noć, a na moru su vladali izrazito nepovoljni vremenski uvjeti, MRCC Rijeka pokrenula je koordiniranu potražno – spasilačku akciju prema nestalom roniocu u suradnji sa nadležnom Lučkom kapetanijom Dubrovnik (LKDU), Pomorskom policijom Dubrovnik (PPDU), Hrvatskom gorskom službom spašavanja (HGSS) i Javnom vatrogasnom postrojbom Konavle (JVP). Uz pomorsku potragu istovremeno je koordinirano i kopneno traganje za nestalim.

Već u 21.27 sati MRCC Rijeka je obaviještena posredstvom ŽC 112 Dubrovnik da su pripradnici HGSS-a uočili nestalog ronioca u moru nedaleko konavoskih stjena, koji zbog visokih valova i jakih udara vjetra nije mogao isplivati na obalu te mu je bačen kolut za spašavanje.

Budući da po nevremenu niti jedno od plovila uključenih u potragu nije uspio doploviti bliže roniocu, odlučeno je da ga pripadnici HGSS-a povuku konopcima do obale, što je uspješno izvedeno u 23.15 sati, kada je spašeni ronioc bez vidljivih ozljeda predan na pregled djelatnicima Hitne medicinske pomoći u daljnje postupanje.

-Nakon dojavljene informacije o zdravstvenom stanju spašenog ronioca, MRCC Rijeka okončala je akciju. Službenici Lučke kapetanije Dubrovnik tijekom današnjeg dana obaviti će razgovor sa spašenim roniocem u okviru očevidnog postupanja. U poduzetoj potražno-spasilačkoj akciji uz službenike LK Dubrovnik i PP Dubrovnik, sudjelovalo je šest pripadnika HGSS-a sa dva vozila i JVP Konavle sa devet vatrogasaca i tri vozila – stoji u priopćenju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana