Crna kronika

DETALJI AKCIJE Bacili mu kolut za spašavanje pa ga dovukli do obale

DETALJI AKCIJE Bacili mu kolut za spašavanje pa ga dovukli do obale

Iz Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestili su o detaljima akcije spašavanja ronioca u ponedjeljak navečer pod konavoskim stijenama.

Podsjetimo, MRCC Rijeka koordinirala je sinoć, po iznimno jakom nevremenu, uspješno okončanu akciju spašavanja ronioca u dubrovačkom akvatoriju.Službenici MRCC Rijeka u ponedjeljak navečer, 11. rujna u 21.16 sati posredstvom Županijskog dojavnog centra 112 Dubrovnik zaprimili su dojavu o nestanku ronioca, N.J. (rođen 1981. godine), državljanin Republike Hrvatske, a koji je prema izjavi supruge, krenuo roniti bez boca u području ispod konavoskih stijena.

Obzirom da je u vremenu dojave već nastupila noć, a na moru su vladali izrazito nepovoljni vremenski uvjeti, MRCC Rijeka pokrenula je koordiniranu potražno – spasilačku akciju prema nestalom roniocu u suradnji sa nadležnom Lučkom kapetanijom Dubrovnik (LKDU), Pomorskom policijom Dubrovnik (PPDU), Hrvatskom gorskom službom spašavanja (HGSS) i Javnom vatrogasnom postrojbom Konavle (JVP). Uz pomorsku potragu istovremeno je koordinirano i kopneno traganje za nestalim.

Već u 21.27 sati MRCC Rijeka je obaviještena posredstvom ŽC 112 Dubrovnik da su pripradnici HGSS-a uočili nestalog ronioca u moru nedaleko konavoskih stjena, koji zbog visokih valova i jakih udara vjetra nije mogao isplivati na obalu te mu je bačen kolut za spašavanje.

Budući da po nevremenu niti jedno od plovila uključenih u potragu nije uspio doploviti bliže roniocu, odlučeno je da ga pripadnici HGSS-a povuku konopcima do obale, što je uspješno izvedeno u 23.15 sati, kada je spašeni ronioc bez vidljivih ozljeda predan na pregled djelatnicima Hitne medicinske pomoći u daljnje postupanje.

-Nakon dojavljene informacije o zdravstvenom stanju spašenog ronioca, MRCC Rijeka okončala je akciju. Službenici Lučke kapetanije Dubrovnik tijekom današnjeg dana obaviti će razgovor sa spašenim roniocem u okviru očevidnog postupanja. U poduzetoj potražno-spasilačkoj akciji uz službenike LK Dubrovnik i PP Dubrovnik, sudjelovalo je šest pripadnika HGSS-a sa dva vozila i JVP Konavle sa devet vatrogasaca i tri vozila – stoji u priopćenju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Pročitajte još

HTIO POMOĆI PRIJATELJU, NA KRAJU JE POKRADEN Pustio ga u stan, on mu ukrao nakit

Dulist

Sudac istrage odbio odrediti istražni zatvor maloljetnim nasilnicima iz Uvale

Dulist

OTKRIVENO ZLOČINAČKO UDRUŽENJE U Hrvatsku prokrijumčarili najmanje 305 kilograma marihuane

Dulist