Natrag
20.4.2019 15:18

facebook

twitter

google

rss

dulist

DEŠA ‘Odgovorno gospodarenje otpadom kreće s najmlađima’

25.2.2018 @ 7:51 Dulist Aktualno
10;10

Podijelite:

DEŠA Dubrovnik već godinama uspješno provodi edukativne radionice namijenjene djeci na temu ekologije i zaštite okoliša. Slijedom toga, od lipnja 2017., u okviru projekta ‘Pod budnim okom volontera’, DEŠA Dubrovnik provela je 95 radionica u koje je bilo uključeno više od 600 djece.

Na ovim radionicama djeca imaju priliku učiti o iznimno važnim i u posljednje vrijeme vrlo aktualnim problemima suvremenog društva koji se tiču zaštite okoliša. Djeca uče o tome kakve posljedice otpad, koji nije pravilno zbrinut, ostavlja na prirodu, primjerice zagađenost oceana i stradavanje životinja. Zatim, uče o važnosti primarne selekcije otpada u kućanstvu i, što je posebno značajno, uče prepoznati vrijednost otpada i gledati ga kao sirovinu iz koje nastaje novi proizvod, ukoliko ga pravilno odvojimo.

Na pristupačan i zanimljiv način, djeca na interaktivnim radionicama usvajaju znanja i vrijednosti neophodne u modernom društvu i participatornoj demokraciji. Na ovaj način se od najranijih dana kod djece razvija ekološka osviještenost ne bi li jednog dana kada odrastu, postali odgovorni i aktivni građani koji svojim pravilnim odnosom prema okolišu pridonose očuvanju svoje zajednice, a time i čitavog ekosustava.

Činjenica je kako do 2023. Republika Hrvatska mora odvajati 50 posto svoga otpada, a 2016. odvajali smo poraznih 17 posto. Ukoliko ovu normu ne zadovoljimo slijedit će kazne.Na sjednici Gradskog vijeća održanoj 24. siječnja 2018 donesena je Odluka o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog i biorazgradivog otpada na području Grada Dubrovnika. Prema toj Odluci svim kućanstvima je potrebno osigurati spremnike za odvojeno prikupljanje otpada i to miješanog komunalnog otpada, biorazgradivog i reciklabilnog otpada.

Dok čekamo da se ispune svi tehničko- tehnološki uvjeti za primjenu uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom naša djeca su spremna svojim novostečenim znanjem uvelike pomoći svojim roditeljima u obavezi koja sve nas čeka, a riječ je o primarnoj selekciji otpada na kućnom pragu. Na taj način pomoći će očuvanju okoliša i našeg zdravlja ali i izbjeći kazne koja će za građane biti visoke čak i do 5000 kn. Projekt je financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda; DEŠA Dubrovnik nositelj je projekta, a provodi ga u partnerstvu s Udrugom za razvoj civilnog društva Bonsai, Udrugom CROGIS, Udrugom Lovci na oluje, OŠ Antuna Masle Orašac i OŠ Župa Dubrovačka.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana