Zanimljivosti

DEŠA nagradila najbolje dubrovačke delicije

DEŠA nagradila najbolje dubrovačke delicije

Udruga DEŠA već treću godinu za svoje sugrađane pripremila je zanimljive dane ispunjene radostima predstojećih blagdana.

Kao i prethodnih godina Deša – Dubrovnik uložila je dodatni napor u očuvanju i vrednovanju nematerijalne baštine dubrovačkog kraja te je pozvala sugrađane u svoje prostorije u Lazaretima kako bi obogatili svoj Božić tradicionalnim receptima i mirisima.

U manifestaciji pod nazivom „Slatki tjedan ususret Božiću“  građanke i građani mogli su sudjelovati na svim radionicama te naučiti sami praviti božićne delicije dubrovačkog kraja, uz stručnu pomoć vrijednih žena iz dubrovačkih udruga DEŠA  i Dubrovačke naranče.

– Kako  bi rezultati radionica bili što bolji  pridružile su nam se također i renomirane kuće delicija iz našeg grada, tako da je Dubrovačka kuća doprinijela uspješnosti radionice izrade arancina i bruštulanih mjendela, dok je Nikolina Farčić iz slastičarne Pupica podijelila s nama tajne spravljanja pandišpanja. Članice iz udruge Deša i Dubrovačka naranča pokazale su kako se pravi kontonjata, mantala, prikle i  naš nagrađivani džem od dubrovačke ljute naranče – ističu iz udruge DEŠA.

Ni ova godina nije prošla bez posjete velikog broja sugrađanki i sugrađana, malih posjetitelja iz Osnovne škole Marin Getaldić i dječjeg vrtića Izviđač koji su svima u udruzi DEŠA ispunili srca svojim iskrenim zanimanjem za stare ričete i slastice, a za kraj i otpjevali skoro zaboravljenu mljetsku kolendu.

Nezaobilazan dio slatkog tjedna bilo je naravno i natjecanje za najbolju kontonjatu, mantalu, arancine i bruštulane mjendule. Ocjenjivački sud, sastavljen od stručnjaka pod predsjedanjem prof. kulinarstva Josipa Žuvele, imao je slatki, ali težak zadak izabrati najbolje od izvrsnih delicija koje su stigle na ocjenjivanje iz različitih krajeva naše Županije. U kategoriji kontonjate bilo je 15 različitih proizvoda, u kategoriji mantale 12, u kategoriji bruštulanih mjendula 12, a u kategoriji arancina 9.
 
 

Nagrade za kontonjatu:
1. Zlatna plaketa : Mirjana Handabaka
2. Srebrena plaketu dijele: Dubrovačka kuća d.o.o. i Paulina Klokoč
3. Brončana plaketa: OPG Đano
 
Nagrade za mantalu:
1. Zlatna plaketa: Agroturizam Klaić
2. Srebrena plaketa: Nike Ivaniš
3. Brončana plaketa: Terezija Pendo
 
Nagrade za bruštulane mjendule:
1. Zlatna plaketa: Dubrovačka kuća d.o.o.
2. Srebrena plaketa: Mirjana Handabaka
3. Brončana plaketa: DEŠA – Dubrovnik
 
Nagrade za arancine:
1. Zlatnu plaketu dijele: Dubrovačka kuća d.o.o. i DEŠA – Dubrovnik
2. Srebrena plaketu dijele: Ani Miletić i Katarina Gaće
3. Brončana plaketa: Ani Miletić
Posebno priznanje zaslužili su Eko Omblići za sudjelovanje na natjecanju za najbolje arancine.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1945. U New Yorku umro znameniti brodovlasnik Božo Banac

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1851. Rođen povjesničar, književnik i diplomat Lujo Vojnović

Dulist

Obilježavamo Međunarodni dan obitelji!

Dulist