Natrag
23.2.2019 14:16

facebook

twitter

google

rss

dulist

Deranja zakasnio

18.4.2012 @ 16:39 Ana Prohaska Aktualno

Podijelite:

Na Županijskom sudu u Dubrovniku održano je danas Arbitražno vijeće koje je većinom glasova odbilo prijedlog direktor Đura Deranje radi određivanja poslova koji se ne smiju prekidati u slučaju štrajka u poduzeću Libertas.

-Vijeće se priklonilo odluci Vrhovnog suda prema kojoj je poslodavac zakasnio sa dostavljanjem zahtjeva za određivanje popisa poslova koji se ne smiju prekidati za vrijeme štrajka- rekao nam je Marko Mišić sindikalni povjerenik Libertasa. Kako je pojasnio, prema članku 278. Zakona o radu, ukoliko poslodavac nije predložio  određivanje tih poslova do dana početka postupka mirenja, postupak njihova utvrđivanja ne može se pokrenuti do dana završetka štrajka.

-Ovo je bio pokušaj da se putem suda ograniči zaposlenicima mogućnost generanog štrajka – istaknuo je Mišić.

-Naš direktor nije educiran i ne zna da postoje 3 vrste štrajka. Štrajk upozorenja, štrajk solidarnosti  i generalni štrajk, što stoji u Statutu Sindikata komunalaca. Mi smo temeljem Statuta i Zakona o radu željeli se dogovoriti vezano za te poslove, iako je direktor zakasnio sa zahtjevom. Direktor je sa hrpom poslova koji se trebaju odraditi u vrijeme štrajka zapravo nama osporavao pravo na generalni štrajk. Mi smo se dapače bili voljni dogovoriti o tim poslovima i da budu sastavni dio Kolektivnog ugovora. Iako Libertas nije javno poduzeće, u kojem se dijelom može ograničiti štrajk, već trgovačko-komunalno društvo. Želeći zaštiti tvrtku, građane i zaposlenike mi smo zato i najavili štrajk u 4 sata ujutro kako ne bi ugrozili promet. – istaknuo je drugi sindikalni povjerneik Baldo Kovačević.

Kako doznajemo, Štrajkački odbor još uvijek nije donio odluku o održavanju štrajku, a pregovori se oko Kolektivnog ugovora nastavljaju i dalje. 

Komentari

O autoru: Ana Prohaska

Diplomirana sam novinarka i doktorandica na Doktorskom studiju Povijest stanovništva. Bavim se problematikom iseljavanja povijesne jezgre Dubrovnika i poviješću Dubrovačke Republike..

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana