Aktualno

DEMANTI ‘Neka Brčić bolje iskoristi menadžerske sposobnosti’

DEMANTI 'Neka Brčić bolje iskoristi menadžerske sposobnosti'

Potaknuti člankom pod naslovom ‘Preko školarina me žele srušiti’, objavljenim u vašem tjedniku, u broju 256 od 16. rujna 2016. godine smatramo kako je naša dužnost javno ispraviti u njemu navedene netočnosti koje u negativni kontekst stavljaju rad i postignuća sadašnjih i bivših učenika i profesora slikarskog odjela UŠLS.

Slikarski odjel trenutno pohađa 43, a ne 48 učenica i učenika te se ove godine jedna naša učenica upisala na slikarski smjer ALU u Zagrebu, jedan učenik na isti smjer u Sarajevu i jedna učenica na Grafički fakultet u Zagrebu, te troje učenika na Restauraciju u Dubrovniku (iako gosp. Brčić navodi kako ove godine nitko s našeg odjela nije upisan na akademije). Je li se to ravnatelj jako udaljio od učenika i profesora našeg odjela ili namjerno želi
umanjiti naše uspjehe i zašto?

Mi, profesori slikarskog odjela, ponosni smo na rezultate koje su naši učenici ostvarili u protekle dvadeset i tri godine, uspješno nastavljajući svoje školovanje i umjetničko djelovanje u Hrvatskoj i inozemstvu.

Iz intervjua se iščitava kako ravnatelj Brčić, nezadovoljan postojećim planom i programom, tvrdi da je on prilično zastario, neprimjeren te izvan konteksta društva, za što je odgovorna država, ali i mi profesori, koji bi ga po njegovim navodima na županijskim stručnim vijećima trebali mijenjati. Plan i program donosi se na razini ministarstva. Znamo da je u tijeku kurikularna reforma koja bi trebala iznjedriti kvalitetnije nastavne programe i planove od postojećih. Kada oni budu zakonski verificirani moći ćemo razmišljati koji će od njih za našu školu biti najpriklaniji. Izmjena postojećeg programa izvan od Ministarstva postavljenog okvira nije zakonita.

Što se tiče problema školarina, ravnatelj Brčić navodi kako je samo učenicima Slikarskog odjela uvedena nova cijena školarine, dok su ostali to plaćali i ranije, a sad svi navodno plaćaju isto. Prava je istina da je povećanje cijena uvedeno i za učenike-glazbenike koji općeobrazovne predmete također pohađaju u našoj školi. Njima i slikarima to je jedina srednja škola i po važećem zakonu za jedini program srednjoškolskog obrazovanja u javnim školama u Republici Hrvatskoj školarine nema.

Nadalje ravnatelj iznosi niz argumenata za odluku o uvođenju školarina kao npr. da su se materijali Slikarskog odjela dosad većim dijelom financirali iz školarina učenika ostalih odjela (što nije točno jer je Županija davala određeni mjesečni iznos po učeniku za materijal i pribor; kao i u ostalim stručnim školama). Potom povećanje školarine pravda potrebom plaćanja stručnog usavršavanja profesora (koje kao pravo i obvezu profesora, sukladno Zakonu, financira Ministarstvo), troškovima odlaska na natjecanja (koje snosi organizator, Agencija za odgoj i obrazovanje) i sl. Također navodi visoke troškove putovanja na izložbe izvan Dubrovnika, a prava je istina da smo za zadnje takvo putovanje na izložbu, 2009. godine, baš mi profesori skupili toliko donacija da roditelji praktički nisu imali troškova.
Na upit o namjeni novom školarinom prikupljenih sredstava ravnatelj navodi kako đacima želi ponuditi više nego dosad, o čemu mi kao profesori nemamo nikakvu informaciju, niti smo dobili mogućnost predlaganja eventualnih poboljšanja koja su se onda trebala uvrstiti u kurikulum. Između ostalog navodi i kako planira odvajanje dizajnerskog i slikarskog odjela čime pokazuje zabrinjavajuće nevladanje terminima iz važećeg plana i programa za srednje umjetničke škole likovne i primijenjene umjetnosti i dizajna. U njemu su navedeni programi obrazovanja koji u nazivu imaju dizajner: slikarski dizajner, kiparski dizajner, dizajner unutrašnje arhitekture i slično; ali nema ni jednog pod nazivom dizajner ili slikar pa je onda i uvođenje tih programa zakonski nemoguće kao uostalom i otvaranje nekih drugih odjela koje navodi.

Pozivamo ovim putem našeg ravnatelja, Dživa Brčića, da bolje iskoristi svoje menadžerske sposobnosti za pribavljanje potrebnih sredstava za kvalitetne programe i inicijative škole putem namjenskih natječaja Grada i Županije, zaklada, banaka i ostalih zainteresiranih organizacija i pojedinaca; na dobrobit učenika, roditelja, škole i Grada. Mi ćemo mu rado pomoći u osmišljavanju projekata.

Profesori Slikarskog odjela Umjetničke škole Luke Sorkočevića

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist