Aktualno

“Davanje koncesije na vodu je jako rizično”

"Davanje koncesije na vodu je jako rizično"

Arhitekt Slobodan Vuković upozorio je na, kako je nazvao, zonu za kontrolirano kretanje, oko golf igrališta.

– Potrebna je kontaktna zona koja će osigurati pristup iz perifernih zona. To ide na dušu projektantima i planerima koji to nisu prepoznali. Riječ je o elementarnom nepoznavanju genusa locii Grada – istaknuo je Vuković.

Dodao je kako prometno rješenje 'totalno promašeno', jer uključuje tri nedostatna pristupa 'velebnom zdanju', a trebao bi biti pristupačan.

– Treba imati na pameti kako je gore planirano 10 litara u sekundi vode, a to je trećina današnje potrošnje Grada. Jest da je Ombla izdašna, a da ovakvi kompleksi moraju imati svoj priključak. Područje davanja koncesije je jako rizično. Sve ovo je etički vrlo upitno. Rasipamo se vodom i prostorom – kazao je Vuković.

– Nisam sklon jednostranom interpretiranju, volio bih da imamo pesimističnu opciju. Jer što ako nešto ode po zlu? Nemamo smjernice kako zaštiti Grad? – pitao je Vuković.

Jedan od izrađivača studije Hrvoje Majhen kazao je kako Vodovod Dubrovnik ima kapacitet od 1500 litara u sekundi, pa im neće biti problem golf parku isporučiti traženu količinu vode.

Stijepo Rudenjak iz Eko-Omblića napomenuo je kako "živimo u vremenu kad su ljudske strasti podivljale, a pohlepa se smatra vrlinom".

– Postali smo značajan potencijal za katastrofu. Nama se mračnom ustrajnošću proslijeđuju mračna pitanja zašto smo protiv golfa. Sve su to gluposti. Odakle dolazi Dubrovnik, kamo ide i što hoće? Može li odgovoriti na izazov modernog svijeta? Naš najvažniji resurs je prostor. Trebamo napraviti plan zaštite tog resursa. Grad se ne može petrificrati – izjavio je Rudenjak.

– Dubrovnik je rezultat vizije. Kad imamo viziju, možemo primjeniti ideju. Ako to ne učinimo, ostat ćemo na ovom luđačkom smjeru. Jedan od projekata koji su na takvom smjeru je ovaj projekt. On je produkt duha koji igra tenis ispred katedrale, održava partyje pred Svetim Vlahom, koji je srozao sve standarde u zaštiti kulturne i spomeničkoj baštini, koji javni prijevoz smatra komercijalnom avanturom… – rekao je Rudenjak te izmamio uzvike odobravanja okupljenih aktivista. Poručio je i gradonačelniku Vlahušiću kako smatra uzaludnim opominjati ga da misli na Dubrovnik.

Građanin Valter Kožul postavio je pitanje problema oborina, ali i upitao zašto se na Srđu ne planira umjetna trava za golf terene.

– Negirali ste u studiji koncesiju na vodu, a ta rečenica stoji u studiji – kazao je Kožul.

Pročitajte još

Dragovoljci HRM Dubrovnik na prijemu kod komodora Dojkića

Dulist

DODIJELJENO DESET ‘A’ DRŽAVNIH STIPENDIJA Saznajte tko su najbolji studenti Sveučilišta u Dubrovniku

Marko Džamarija

SANITAT POZIVA Javite se ako želite banak na gruškoj placi

Dulist