Zanimljivosti

“Darujte život, darujte krv!”

"Darujte život, darujte krv!"

Povodom današnjeg svjetskog dana darivatelja krvi iz Gradskog društva Crvenog križa Dubrovnik uputili su prigodnu čestitku i zahvalu svima koji darujući krv daruju i dio sebe.

"U svibnju 2005. na skupštini Svjetske zdravstvene organizacije ministri zdravstva iz cijelog svijeta jednoglasno su dali izjavu o potpori dobrovoljnim, neplaćenim darivateljima krvi. Donijeli su rezoluciju kojom su 14. lipnja proglasili Svjetskim danom darivatelja krvi u čast nobelovca dr. Karla Landsteinera, rođenog 14. lipnja 1868. godine koji je razvio sustav određivanja krvnih grupa. Cilj obilježavanja ovog dana je podizanje svijesti o potrebi za sigurnom krvlju diljem svijeta i ohrabrivanje pojedinaca da redovito doniraju krv, kako bi krv bila dostupna za sve kojima je potrebna.

Tema Svjetskog dana darivatelja krvi 2013. godine je "Darujte život, darujte krv".

Time se želi podići razina svijesti o potrebama i važnosti sigurne krvi i krvnih pripravaka. To je i prilika da se zahvali svim dobrovoljnim davateljima krvi na njihovom daru života. Transfuzijom krvi i krvnih pripravaka pomaže se u spašavanju milijuna života svake godine. Krv može pomoći u produženju očekivane životne dobi i poboljšanju kvalitete života pacijenata koji boluju od stanja opasnih po život te je neophodna kod složenih medicinskih i kirurških zahvata. Jednom dozom krvi mogu se spasiti tri života.

Svake godine u svijetu se prikupi 92 milijuna doza krvi. Otprilike polovica ih se prikupi u zemljama visokih prihoda, u kojima živi samo 15% svjetske populacije. Prikupljanje krvi od dobrovoljnih neplaćenih darivatelja krvi je temelj za osiguravanje dovoljnih zaliha sigurne krvi. Osobe koje redovito dobrovoljno daruju krv su najsigurniji izvor krvi jer se na taj način događa manje infekcija koje se prenose krvlju, nego u hitnoj situaciji kad članovi obitelji daruju krv ili kad se davanje krvi plaća. Osiguravanje sigurne i dostatne količine krvi kroz dobro organiziran nacionalni sustav darivanja trebao bi biti sastavni dio nacionalne zdravstvene strategije svake zemlje.

Cilj Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) je da se do 2020. godine u svim zemljama sve zalihe krvi prikupe od dobrovoljnih neplaćenih darivatelja krvi.

Povodom 14.lipnja, Svjetskog Dana dobrovoljnih darivatelja krvi, svima koji darujući krv daruju i dio sebe te spašavaju ono najvrednije, ljudski život, veliko hvala za nesebičnost, humanost i pokazanu plemenitost.

Gradsko društvo Crvenog križa Dubrovnik!"

Pročitajte još

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist

Sretan rođendan dobrom duhu Grada, našem slavuju Gogi Bonačić!

Ivana Mijić Vulinović

NOVI TREND? U jednoj državi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

Dulist