DuList IN

Darko Rundek ususret koncertu: ‘Jedva čekam subotu na Orsuli’

Darko Rundek ususret koncertu: 'Jedva čekam subotu na Orsuli'

Nakon tri godine, Darko Rundek sa svojim Cargo Triom ponovo dolazi u čarobni prostor Parka Orsula.

Ovaj glazbenik, kojeg ne treba puno predstavljati dubrovačkoj publici, zasvirat će ovu subotu, među mnoštvom hitova i stvari sa svog novog albuma ‘Mostovi’, a više možete saznati na Facebook eventu Rundek Cargo Trio.

Mi vam dijelimo dvije ulaznice za koncert, javite nam se na info@dulist.hr i pošaljite svoje ime, prezime i kontakt. Sretno!

U ovoj godini objavili ste novi album, ‘Mostovi’. Predstavljen je u Tvornici kulture, a uskoro s njime stižete i na Orsulu. Možete li izdvojiti o čemu se razlikuje od ostalih albuma iz vašeg bogatog opusa?

Teško je meni o tome objektivno govoriti. Ovo je drugi album Rundek Cargo Trija, pa se već po tome tko ga svira razlikuje od albuma Haustora, samostalnih albuma ili onih Rundek Cargo Orkestra. Mogu ga pokusati usporediti sa ‘Plavim avionom’, prvim albumom Rundek Cargo Trija. Oba su albuma stilski prilično raznolika. Zvuk ‘Plavog aviona’ je akustičniji i intimniji, zvuk ‘Mostova’, zbog upotrebe lupova ima gušću instrumentaciju i ukupno uzevši, zvuk je ujedinjeniji. Plavi avion nas vodi u svijet magičnog realizma, svakodnevni prizori i situacije u pjesmama otkrivaju svoju tajanstvenu, poetsku stranu. I Mostovi su djelomično takvi jer jednostavno ja tako valjda jedino i znam pisati, ali se slušatelju obraćaju direktnije, iza njih stoji stav o aktualnoj situaciji u kojoj se svi nalazimo i u dijelu pjesama se taj stav afirmira i poziva na preispitivanje, akciju i dijalog. Mislim na pjesme Džaba, Ima ih, Clouds, Mostovi i Mijenjamo mjesto. Na pjesme Ima ih, Clouds i Mostovi sam posebno ponosan.

Koji je ključ uspjeha Vašeg Cargo Tria? Na koji način se nadopunjujete i kako se stvorila ideja o njemu?
Ideja o Triju se rodila u trenutku kad je Orkestar postao preglomazan i preskup za intimnije i finije prostore u kojima smo voljeli svirati. Pokazalo se da Duco moze zamijeniti većinu bitnih aranžmanskih elemenata na materijalu koji smo tada svirali, a za Isabel se otvorio prostor da se razmaše i pokaže svu raskoš svog znanja, talenta i umijeća improvizacije. Ubrzo je samo trio ostao i krenuli smo u avanturu albuma ‘Plavi avion’, koji je vjerojatno jedan od najjačih koje sam snimio. Trio je bazična formacija. Sve što se svira je bitno. Oštrije se sluša, a najzanimljivija je glazba ona koja sama proizlazi iz slušanja.

Hoće li i na Orsuli koncert biti stajaći? Energija koju prenosite publici je vibrantna, možemo očekivati i ples i dobre ritmove?

Ne znam koji je plan u vezi s tim. Idealno bi bilo da publika sjedi kad joj se sjedi i sluša pa ustane kad ju glazba digne. Tako je bilo na Orsuli zadnji put.

Prije nekoliko godina također ste nastupali na Orsuli. kakav dojam je na Vas ostavio ovaj prostor, ambijent, ljudi..?

Divan. Domaćini su bili pravi entuzijasti, jednostavni i srdačni, a publika vesela i vrckava. Ambijent je čaroban, sve u svemu, jedva čekam nadolazeći koncert.

Od početka Vaše karijere dolazite u Dubrovnik. Kakav osjećaj u Vama budi Grad?
Grad mi budi cijelu skalu osjećaja i sjećanja, od prvih autostoperskih dolazaka kad su dugokose bacali u more, asistiranje i glumu na Dubrovačkim ljetnim igrama, spavanje pod Lovrijencom da bih uštedio za Marshalla, prijateljstva i duge noćne provode… Sve će te impresije hraniti i koncert.

Razgovarala: Mia Njavro/Foto: Park Orsula

Ulaznice za ovaj koncert stoje 80 kuna, mogu se nabaviti u KIC-u Luža (kino Sloboda) ili u kiosku na vidikovcu cijeli ovaj tjedan. Članske ulaznice stoje 70 kuna. Članske ulaznice mogu se nabaviti isključivo u kiosku na vidikovcu, također cijeli tjedan prije koncerta ili pri dolasku na koncert(e).

Preporuča se dolazak i odlazak starim karavanskim putem pješice a mogu se koristiti i redovne prigradske autobusne linije.

– Po završetku programa, bit će organiziran besplatan prijevoz do Grada. U slučaju pojačanog interesa organizirat ćemo besplatne autobusne linije i u dolasku na koncert o čemu ćemo do kraja radnog tjedna naknadno izvjestiti na našoj stranici i Facebooku – kažu organizatori.

 

Pročitajte još

Tradicionalan recept za ove blagdane donosi Maskeron

Dulist

KRISTINA ČORAK DONOSI Tradicionalne slastice s modernim twistom

Dulist

NOVA-STARA PJESMA ATLANTIDE Uz nebeske rođendane Alana i Davora!

Ivana Mijić Vulinović