Kultura

Dantonova smrt nije za djecu i klaustrofobičare

Dantonova smrt nije za djecu i klaustrofobičare

Büchnerovo remek djelo o Francuskoj revoluciji „Dantonova smrt“, u režiji najnagrađivanijeg i najprovokativnijeg hrvatskog redatelja Olivera Frljića premijerno će biti izvedena 20. kolovoza 2012. na tvrđavi sv. Ivana.

Zbog jedinstveno izvedenog gledališta koje je uklopljeno u pozornicu i scena eksplicitnog nasilja, predstava se ne preporuča osobama koje pate od klaustrofobije i mlađima od 16 godina.

Drama prati povijesne događaje i sudbinu jednog od vođa Revolucije, Georgesa Dantona, u vrijeme kada strah i teror postaju njenom okosnicom. Uz čuvenu repliku „Revolucija je kao Saturn, ždere vlastitu djecu“, Danton već na samom početku komada predviđa vlastitu sudbinu i točno dijagnosticira neuralgičnu točku svake društvene pobune koja naposljetku uvijek žrtvuje svoje protagoniste pod cijenu reda u novom poretku.

Redatelj Oliver Frljić ispituje mogućnost odnosno nemogućnost revolucije danas i onoga u što se pretvara revolucija kada počne jesti vlastitu djecu. Da li je revolucija danas svedena na politički aktivizam? Možemo li u općoj političkoj i ekonomskoj krizi nazrijeti konture neke nove revolucije?

Dramaturgiju potpisuje Marija Karaklajić, scenografiju Igor Pauška, a kostimografiju Sandra Dekanić. Sreten Mokrović u ulozi je Dantona, Milan Pleština igra Robespierrea, a ostali članovi Festivalskog dramskog ansambla redom su – sjajna Ivana Roščić, Dean Krivačić, Dražen Šivak, Nikša Butijer i Filip Juričić.

 „Dantonova smrt“ izvodit će se od 20. do 24. kolovoza u 20:30 i u 23:00 sata, osim 22. kolovoza kad će biti izvedena u 22:30 sati.
Ulaznice se mogu nabaviti online na dubrovnik-festival.hr te u prodajnim uredima u Festivalskoj palači i na Stradunu po cijeni od 200 kn.

Press DLJI

Pročitajte još

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist