Natrag
17.2.2019 21:38

facebook

twitter

google

rss

dulist

Dano zeleno svjetlo izmjenama Ustava

9.12.2013 @ 18:32 Ana Prohaska Aktualno

Podijelite:

Odbor za Ustav je jednoglasno podržao nacrt izmjena koji bi se već ovaj tjedan mogao naći na zastupničkim klupama. Najviše se govorilo o referendumu.

Predsjednik Odbora Peđa Grbin i prisutni članovi Odbora izjasnili su se za diferencijaciju prilikom izlaska na referendum. Grbin je tako predložio da se za odluke koje Sabor donosi dvotrećinskom većinom, traži natpolovična većina od svih upisanih u popis birača, za organske zakone 40 posto, a za izmjenu tzv. običnih zakona 30 posto. Dragan Zelić iz GONG-a ipak je pozvao da se za izmjenu tzv. običnih zakona prag postavi na 25 posto birača.

-Bojimo se da će uz ovakve uvjete, gdje se, na neki način, olakšava pokretanje referenduma, biti puno pokrenutih referenduma, ali da će se odluka na referendumu vrlo teško donositi. Novac će otići u zrak i vjetar. To će biti jedna zanimljiva igračka građanima od koje neće biti nikakve koristi", rekao je Zelić.

Grbin se nakon ovakvih argumenata složio sa Zelićevim prijedlogom, a to su podržali i ostali zastupnici.

Također je predloženo da se referendumom ne može odlučivati o ljudskim pravima iz glava 2 i 3 Ustava, obvezama iz međunarodnih ugovora, proračunu, poreznom sustavu te radu Sabora. Prisutni zastupnici složili su se i s idejom da se rok za donošenje Ustavnog zakona o provedbi Ustava skrati na tri mjeseca, ali da odredba o nezastarijevanju teških ubojstava, stupi na snagu 1. siječnja 2014. godine.

Inače, na nacrt izmjena stiglo je 25 primjedbi putem interneta, a još su se neke iskristalizirale na tematskoj sjednici.

 

Komentari

O autoru: Ana Prohaska

Diplomirana sam novinarka i doktorandica na Doktorskom studiju Povijest stanovništva. Bavim se problematikom iseljavanja povijesne jezgre Dubrovnika i poviješću Dubrovačke Republike..

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana