Kultura

DANI KRŠĆANSKE KULTURE Bogat program u jedanaest dana

DANI KRŠĆANSKE KULTURE Bogat program u jedanaest dana

U Dubrovniku se od 17. do 27. ožujka održava međunarodna manifestacija ‘Dani kršćanske kulture, s programom različitih događaja, od koncerata klapa i zborova, izložbi, predstavljanja knjiga, prikazivanja filma, do Noći crkvenih muzeja i Križnog puta na Srđu.

Inače, manifestacija ukupno u tri grada – Splitu, Šibeniku i Dubrovniku, donosi gotovo sedamdeset kulturnih sadržaja s oko tisuću sudionika.

-Manifestacija se odvija u jedanaest dana kroz tri gotovo autonomna programa, tako da svaki grad daje svoj pečat. I ove godine imamo bogat i jedinstven program, kao i svih ovih godina, zahvaljujući velikom broju autora, suradnika, institucija i organizacija u kulturi. Taj program publika uvijek rado dočekuje i naše dvorane ispunja do posljednjeg mjesta. Vjerujem da će tako biti i ove godine – rekao je tom prilikom ravnatelj manifestacije dr. sc. Miro Radalj.

-Naša želja je bila u danima mimo ljeta kulturu dislocirati izvan metropole. Split, Dubrovnik i Šibenik malo zamru izvan turističke sezone, a želimo pokazati kako je kršćanska kultura živa i aktualna i u ovo vrijeme. Nije riječ samo o tradiciji i prošlim vremenima, već o mnoštvu vrijednih i marljivih autora koji stvaraju inspirirani Radosnom viješću – izjavio je Radalj.

-2018. godina, po odluci Europskog parlamenta, proglašena je europskom godinom kulturne baštine pa će i ovogodišnja manifestacija na poseban način biti obojana kulturnom baštinom. Neizmjerna je veza između kršćanstva i kulturne baštine na cjelokupnom europskom prostoru. Ovogodišnji Dani kršćanske kulture će to naglasiti kroz riječ, glazbu, pokrete, izložbe i molitvu – istaknuo je pročelnik Vijeća za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije dr. sc. Josip Mikuš.

-Pasionska baština ima izniman značaj kao snažna tradicija koja se razvila u narodu. Promišljajući o otajstvu Kristove muke, smrti i uskrsnuća ljudi su to imali potrebu što više sebi približiti, dovesti u svoje živote. Tako su se razvile različite pučke tradicije. Zato je i na Danima kršćanske kulture pasionska baština jako važna tema – izjavio je generalni vikar Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić.

Posebno je istaknuo Noć crkvenih muzeja, u petak 23. ožujka, kao događaj koji uvijek pobudi najveće zanimanje građana.
-Ideja je bila sugrađanima ponuditi mogućnost posjeta raznim crkvama u povijesnoj jezgri. Otvoriti njihova vrata koja su inače zatvorena. To se dosad pokazalo iznimno uspješno. Imali smo velik interes građana – istaknuo je Katušić.

Podsjetimo, Dani kršćanske kulture održavaju se od 2005. godine, u organizaciji izdavačke kuće Verbum, a u suradnji s Dubrovačkom i Šibenskom biskupijom. Ulaz na sve događaje je besplatan.

Pročitajte još

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist