Zanimljivosti

Danas se obilježava svjetski dan Down sindroma

Svjetski dan Downovog sindorma službeno se obilježava na današnji dan, 21. ožujka. Osim što jedanas prvi dan proljeća, također predstavlja i tri kromosoma na 21. paru kromosoma, koji su odgovorni za Down sindrom.

Obilježavanje Svjetskog dana Downovog sindroma ima za cilj promovirati svijest i razumijevanje, kao i pitanja vezana uz mobiliziranje podrške i priznavanje dostojanstva, prava i dobrobiti za osobe s Downovim sindromom.

Prisutnost jednog kromosoma viška uzrokuje ovaj genetski poremećaj, a nastaje u trenutku začeća. Krmosomi prenose sve nasljedne karakteristike, a na svakom od njih nalaze se tisuće gena u kojima su zapisane sve naše nasljedne osobine u obliku DNA. Kromosomi dolaze u paru i u svakoj se stanici nalaze 23 para (46 kromosoma ukupno). U svakom paru jedan kromosom potječe od majke, a jedan od oca.

Uzrok Downova sindroma otkrio je 1959. godine francuski genetičar, prof. Jerome Lejeune. Na 21. paru kromosoma otkrio je još jedan kromosom viška, umjesto dva, tu su se nalazila tri kromosoma, a u cijeloj stanici umjesto 46, ukupno 47 kromosoma. Takav poremećaj nalazi se u svakog čovjeka s Downovim sindromom. Nije ga moguće izmijeniti, niti liječiti.

Sindrom je naziv za skup zajedničkih znakova i karakteristika, a ime Down potječe od imena engleskog liječnika Johna Langdona Downa koji ga je 1866. prvi opisao, gotovo 100 godina prije nego što je pronađen uzrok poremećaju.

Ljudi s Downovim sindromom imaju određeni stupanj poremećaja u razvoju. Stupanj poremećaja varira od osobe do osobe i nemoguće je odmah poslije porođaja ustanoviti koji će stupanj poremećaja dijete imati. Njihov intenzitet se razlikuje od osobe do osobe.

Zdravstvene teškoće koje imaju osobe s Downovim sindromom vrlo su varijabilne: 30-60 posto osoba ima srčane greške, 20 posto osoba ima endokrinološke probleme, najčešće poremećaji u radu štitne žlijezde. Osim toga, djeca s Downovim sindromom mogu imati neurološke, hematološke poremećaje, poremećaje lokomotornog sustava, gastroinstestinalnog sustava, bolesti oka, bolesti usne šupljine.

Kod osoba sa Downovim sindromom prisutno je i intelektualno oštećenje različitog stupnja. Bez obzira koliko oboljenja ili poremećaja je prisutno, ova djeca trebaju posebnu pažnju tijekom odrastanja, različite medicinske i rehabilitacijske postupke – defektološki i logopedski tretmani, fizikalna terapija, te posebne metode učenja.

Svjetski dan Down sindroma obilježit će se u Dubrovniku u subotu 23. ožujka, s početkom u 11 sati, u prostorijma Udruge na adresi Iva Vojnovića 31.

 

Pročitajte još

Muzeji i Orkestar s mališanima u kulturnom điru

Dulist

NADMAŠILI LOVCA Dubrovčanin Antonio Mustahinić s uigranim timom osvojio rekordan iznos u ‘Potjeri’

Dulist

[VIDEO] Po ričeti Marove none skuhajte štufani grah

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija