Aktualno

Danas se obilježava Gospa od Orašca

Danas se obilježava Gospa od Orašca

Danas se slavi Gospa od Orašca.

Prema predaji u mjesecu siječnju 1527. Blažena Djevica Marija objavila se tri puta, u tri petka siromašnom starcu Mihu Vukašinoviću, s porukom kako treba ispod crkvice Sv. Đurđa sagraditi crkvu na izvoru Dobra voda, kako bi Bog oslobodio Orašac i okolicu od kuge.

Među brojnim marijanskim svetištima dubrovačkog kraja posebno mjesto zauzima biskupijsko svetište Gospa od Orašca. Sve do II. svjetskog rata, ali i u poraću Orašac je privlačio marijanske hodočasnike, koji su bosi kilometrima pješačili kako bi tu našli duhovni spokoj.

Crkva posvećena blagdanu Pohođenja Bl. Dj. Marije Elizabeti, zvane i jednostavno Vizitacija, u narodu je poznatija pod nazivom Gospa od Orašca.

Prije koncilske reforme ovaj blagdan slavio se 2. srpnja, a poslije II. vatikanskog koncila ovaj blagdan se slavi 31. svibnja, a u Orašcu je ostao i dalje stari običaj da se Gospin blagdan slavi upravo drugog dana srpnja.

Uz jutrošnja misna slavlja danas u 18 sati misno slavlje predvodit će don Ivica Pervan, dekan Dubrovačkog dekanata, u 19 i 30 don Bernardo Pleše, ravnatelj biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića.

Prije misnih slavlja bit će prigoda za  sakrament pomirenja (ispovijed).

Pročitajte još

Franković osudio nasilje člana mladeži HDZ-a i najavio stegovni postupak

Dulist

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist