Zanimljivosti

Danas se obilježava blagdan Svih svetih

Danas se obilježava blagdan Svih svetih

Danas se obilježava blagdan Svih svetih.

Po kršćanskoj tradiciji dva dana u godini, 1. i 2. studenog vjernici se posebno sjećaju i u duhu povezuju sa svojim pokojnicima: to su blagdan Svih svetih i Dušni dan.

Prve zabilježene povijesne tragove blagdana Svih svetih nalazimo u 4. stoljeću. Crkva je od svojih početaka jednom godišnje slavila sve svete mučenike. Crkva, dapače, od samih početaka u bogoslužju (liturgiji, misi) imenom spominje svoje mučenike.

Kako je broj mučenika i drugih svetaca vremenom narastao, pa ih je bilo nemoguće sve nabrojati, Crkva ih je mnoge od njih razvrstala u kalendar, slaveći njihov spomendan u određeni datum. No i tu se našla samo manjina svetaca pa zato uvodi blagdan Svih svetih.

Pod izrazom "svi sveti", ne misli se samo na osobe koje su službeno proglašene svetima. Mnogo je veće mnoštvo onih koji nisu stavljeni ni na oltar ni u kalendar, a u životu su ostvarili velika djela ljubavi prema Bogu i bližnjemu. Upravo takve osobe želi Crkva počastiti blagdanom Svih svetih.

Tim povodom danas u 15 sati i 30 minuta na Gradskom groblju Boninovo dubrovački biskup msgr. Mate Uzinić predvodit će euharistijsko slavlje s molitvom za pokojne.

Na Dušni dan, 2. studenog, misu na Boninovu u 15.30 sati predvodit će kancelar Dubrovačke biskupije don Ivica Pervan. U dubrovačkoj katedrali misu u 18 sati predvodit će generalni vikar Dubrovačke biskupije msgr. Petar Palić.

Pročitajte još

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist

Sretan rođendan dobrom duhu Grada, našem slavuju Gogi Bonačić!

Ivana Mijić Vulinović

NOVI TREND? U jednoj državi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

Dulist