Natrag
19.4.2019 06:41

facebook

twitter

google

rss

dulist

Danas se obilježava blagdan Svih svetih

31.10.2013 @ 23:17 Baldo Marunčić Zanimljivosti

Podijelite:

Danas se obilježava blagdan Svih svetih.

Po kršćanskoj tradiciji dva dana u godini, 1. i 2. studenog vjernici se posebno sjećaju i u duhu povezuju sa svojim pokojnicima: to su blagdan Svih svetih i Dušni dan.

Prve zabilježene povijesne tragove blagdana Svih svetih nalazimo u 4. stoljeću. Crkva je od svojih početaka jednom godišnje slavila sve svete mučenike. Crkva, dapače, od samih početaka u bogoslužju (liturgiji, misi) imenom spominje svoje mučenike.

Kako je broj mučenika i drugih svetaca vremenom narastao, pa ih je bilo nemoguće sve nabrojati, Crkva ih je mnoge od njih razvrstala u kalendar, slaveći njihov spomendan u određeni datum. No i tu se našla samo manjina svetaca pa zato uvodi blagdan Svih svetih.

Pod izrazom "svi sveti", ne misli se samo na osobe koje su službeno proglašene svetima. Mnogo je veće mnoštvo onih koji nisu stavljeni ni na oltar ni u kalendar, a u životu su ostvarili velika djela ljubavi prema Bogu i bližnjemu. Upravo takve osobe želi Crkva počastiti blagdanom Svih svetih.

Tim povodom danas u 15 sati i 30 minuta na Gradskom groblju Boninovo dubrovački biskup msgr. Mate Uzinić predvodit će euharistijsko slavlje s molitvom za pokojne.

Na Dušni dan, 2. studenog, misu na Boninovu u 15.30 sati predvodit će kancelar Dubrovačke biskupije don Ivica Pervan. U dubrovačkoj katedrali misu u 18 sati predvodit će generalni vikar Dubrovačke biskupije msgr. Petar Palić.

Komentari

O autoru: Baldo Marunčić

Diplomirani novinar i magistar struke odnosa s javnošću sa žutim pojasom iz karatea. Fanatik trivije, šahovski kibicer i zaljubljenik u ukusnu domaću hranu i svoj Grad. Ne podnosi nepravdu i smatra kako novinarstvo treba biti oružje protiv te nepogode.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana